Bloğumda toplam 12 kategoride yazılmış 316 yazı ve 269 yorum var.

Flash Bellek ile Format ve Windows Kurulumu

10 sene önce yazıldı, 2.541 kere okundu. 2

Merhaba arkadaşlar. Daha önceden bir kaç kere bloğumda anlatmıştım ancak ya kapandı blog ya da içerikler silindi. Bu yüzden şuanki bloğumda mevcut değil bu yazı. Ben de tekrardan yazma kararı aldım. Çünkü gerçekten yararlı bir konu ve işlemlerimizi hızlandırmamız açısından önemli. Devir artık dvd – cd devri değil diye düşünüyorum. Ben şahsen en azından bir buçuk yıldır falan ciddi ciddi cd – dvd ile hiç bir şey yapmamışımdır. Neyse, bu dvd – cd olayına başka bir yazıda değineyim. Şimdi konumuza dönelim.

Flash belleklerimizi kullanarak tıpkı dvd den format atar gibi flash bellek üzerinden format işlemi ( işletim sistemi kurulumu ) yapabiliriz. Önce bunun yararlarından bahsedelim isterseniz.

  • DVD Sürücümüzün olmasına gerek kalmaz. Ki netbook tarzı cihazlarda dvd sürücüleri olmuyor büyük çoğunlukla. Şimdi anlatacağım yöntem ile dvd sürücüsü olmayan usb girişli tüm cihazlara format atabiliyoruz ve işletim sistemi kurabiliyoruz.
  • İşlemlerimiz hızlanıyor. USB üzerinden kurulum yaptığımız için işletim sistemimizi kurma süremiz gözle görülür ölçüde azalıyor. Çünkü dvd okuma hızı usb ile veri aktarma hızından daha düşüktür. Hele ki USB 3.0 desteğimiz varsa, işimiz hayli hızlanacak demektir.
  • Evde format dvd si aramaktan kurtuluyoruz. DVD leri muhafaza etmek Flash Bellekleri muhafaza etmekten daha zordur. Çizilirse sıkıntı olur, çocuğunuz basıp kırabilir vesaire vesaire. Flash bellekler işimizi bu açıdan da kolaylaştırır.
  • Her işletim sistemi için tekrar tekrar dvd yazdırmaya gerek kalmaz. Şöyle düşünün, kuracağınız işletim sisteminin iso dosyasını bir şekilde temin edersiniz, flash belleğe atarsınız ve kurarsınız. Bakarsınız ihtiyacınızı karşılamaz, flash belleği formatlayıp başka bir iso dosyasını atıp tekrar kurarsınız.
  • Sizi hayal kırıklığına uğratmaz. Şöyle ki, bir format dvd niz vardır, özenle hazırlamışsınızdır ve bir kaç yıl sonra o dvd ye ihtiyacınız olduğunda sakladığınız yerden çıkartırsınız ve bir bakarsınız ki veri kaybı oluşmuş. Flash bellek bu açıdan da bize destek oluyor.
BENZER  Firma Bilgileriniz İnternetten Silinecek Diyen Dolandırıcılar

Şuan aklıma gelen faydaları bu kadar sanırım. Ama nasıl düşünürseniz düşünün, flash bellek ile format atmak ve işletim sistemi kurmak hayat kurtarır çoğu defa.

Nereden Başlayacağım ?

Öncelikle bir işletim sistemi tedarik etmeniz gerekiyor. Bunu bir çok yolla yapabilirsiniz. Bunlardan bazıları;

  • Kullanmakta olduğunu windows dvd nizin imajını alarak bir iso dosyası oluşturabilirsiniz. Bu konu için kullanılan yazılımlar mevcut internette. DVD to ISO şeklinde aratırsanız bir çok irili ufaklı yazılımla karşılaşacaksınız.
  • İşletim sistemini online olarak satın alıp bilgisayarınıza .iso dosyası şeklinde indirebilirsiniz.
  • Warez de kullanırım, aktivasyon falan sıkıntı olmaz cin gibiyim diyorsanız, çeşitli torrent veya warez sitelerinden windows sürümlerinden istediğinizi iso dosyası şeklinde indirebilirsiniz.

İşletim sistemini kurmak için gerekli olan iso dosyasını tedarik ettikten sonra, sıra o dosyayı flash belleğe yazmaya geliyor. Bu işlemi yapan bir kaç tane uygulama var ancak ben kendi kullandığım ve sürekli kullanacağım yazılımı size tanıtıcam.

Unetbootin Yazılımı İle Kurulum Dosyalarını Flash Belleğe Atmak

Öncelikle yazılımı buradan indiriyoruz. Size kolaylık olsun diye kendi sunucum üzerinden paylaşıyorum uygulamayı.

Program kurulum gerektirmiyor, indirdiğiniz arşiv dosyasını masaüstüne çıkartıp çift tıklayıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Programı açtığınızda üstteki seçim kutusu seçilidir. Diskimage kısmını işaretleyip iso dosyamızı programa gösteriyoruz. Daha sonra flash belleğimizi seçiyoruz. Tamam dediğimizde dosyaları çözüp flash belleğe atmaya başlıyor program. Bu işlemi bitirdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatmak ister misiniz diye soruyor. Eğer aynı bilgisayara atacaksanız formatı yeniden başlat diyebilirsiniz farketmez. Ancak işlemlerimiz burada sona erdi, bunu bilin. :) Şimdi sırada bilgisayarımızı flash bellek ile başlatmak var.

Bilgisayarımızı Flash Bellek Üzerinden Başlatalım

Windows kurulum dosyalarımızı tedarik ettik, flash belleğimize unetbootin aracılığı ile yazdırdık. Şimdi hepimizin bildiği standart windows kurulumuna geçebiliriz.

BENZER  10 Adımda Google Business Kaydı Nasıl Yapılır?

Bilgisayarımızın açma tuşuna bastığımızda standart olarak harddiskimiz üzerinden çalışır bilgisayar. Bu anakartlara göre değişiklik gösterebilir. Kimi anakartlar bilgisayar açıldığında nereden başlatılacağınız sorabiliyor. Kimi anakartlarda ise ekstra bir tuşa basarak veya ayar yaparak bilgisayarımızı flash bellek üzerinden veya dvd den vesaire başlatıyoruz.

Bios hakkında bilginiz var ise, del tuşuna basarak bios üzerinden boot seçeneklerini düzenleyip flash belleği birinci sıraya getirebilirsiniz. Böylece bilgisayarımız açılışta flash belleğimizdeki windows kurulumunu görecektir ve kuruluma geçecektir.

Eğer bios hakkında bilginiz yok ise, F tuşlarını deneyin. Yine anakartlara göre değişiklik gösteren bir tuş kombinasyonu sayesinde kısa yoldan açılış menüsünü açabilirsiniz ve flash belleğinizi seçebilirsiniz. Bunu yaparken size önerim, f8 – f9 – f10 – f11 – f12 tuşlarını deneyin. Mutlaka birinden biri boot menüsünü karşınıza çıkarır ve ok tuşlarıyla flash belleğinizi seçip kuruluma geçebilirsiniz.

Notlar & Eklemeler;

  • Çoğu zaman işletim sistemini kurma işlemini bilgisayarımız açıkken yapabiliriz. Yani flash belleği takıp içindeki dosyaları dosya gezgini ile gösterip, setup.exe gibi bir dosyaya çift tıklayarak kuruluma geçebiliriz. Ancak benim önerim, bilgisayarı flash belleğiniz ile başlatıp temiz bir kurulum yapmanız olacaktır.
  • Bilgisayarınızı flash bellekten başlatamıyorsanız eğer, bilgisayarınız açıkken kurmayı deneyebilirsiniz.
  • Boot menüsünü bulamadıysanız anakartınızın marka ve modeli ile google da arama yaparak boot menüsüne nasıl girildiğini öğrenebilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz format flash belleğinizin içinde boş yer kaldıysa dosya atabilirsiniz. Bu herhangi bir sıkıntı çıkarmaz.
  • Flash belleğinize kurulum dosyalarını unetbootin ile atmadan önce formatlamaya özen gösterin. NTFS olarak formatlamanızı tavsiye ediyorum. Biraz daha hızlanıyor işlemlerimiz.
  • Modifiyeli işletim sistemlerini kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Eğer bu konularda profesyonel anlamda bilgi sahibi değilseniz, ki olmadığınız için okuyorsunuz bu yazıyı, zararlı veya zararsız olan opsiyonları göremeyeceksiniz. Bu yüzden olabildiğince orjinal veya orjinal kopyası kullanmaya özen gösterin.
  • Eğer warez kullanıyorsanız aktivasyon işlemlerinizi yaparken internet bağlantınızı kesmenizde yarar var. Ayrıca güncellemelerinizi yaptıktan sonra aktivasyon yaparsanız, güncelleme ile gelen aktivasyon sorunları size vurmaz.
BENZER  Wunderlist İle İş Dağılımlı Yapılacaklar Listesi

Bir yazımızın daha sonuna geldik arkadaşlar. Faydalı bir paylaşım yaptıysam eğer ne mutlu. Tekrar görüşmek üzere. Kendinize iyi bakın.

Konuyla alakalı bir şeyler yazabilirsin.

MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm

Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...

9 ay önce. 41 0 Devam Et

Kahramanmaraş Depremi ve Düşüncelerim

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...

1 sene önce. 51 0 Devam Et

Asus ROG Strix G513IC 144Hz Dizüstü Bilgisayar ile Yaşadığım Problemler

Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...

2 sene önce. 70 0 Devam Et

Macbook Air 2017’yi Kimlere Tavsiye Edebilirim?

Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...

3 sene önce. 119 0 Devam Et

2021’e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...

3 sene önce. 63 0 Devam Et

Hakkımda

1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.

Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.

Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.