Bloğumda toplam 12 kategoride yazılmış 316 yazı ve 269 yorum var.

Temaya Özel Alan Eklemek

10 sene önce yazıldı, 3.071 kere okundu. 5

Merhaba arkadaşlar. Daha önceden özel alan ile müzik çalar eklemekle alakalı bir yazı yazmıştım. Bugün de ufak bir iş için özel alan eklemem gerekti. Kodları yazmakla uğraşmamak için girip bloğumda varsa direk yazayım derken bir baktım ki “temaya özel alan eklemek” diye bir yazı yazmamışım :) E uzun zamandır da yazı yazmıyorum diyip sıvadım kolları.

Öncelikle özel alan kullanımından bahsedelim. Neden özel alan? Nerede kullanabilirim? Bu soruların ne kadar basit olduğunu yazımızda göreceğiz.

Özel alanlar şimdilerde çok fazla kullanılmamakta. Çünkü artık herşey güzel wordpress‘imizde otomatikleştirildi ve yeni çıkan temalar hep bu şekilde kodlanıyor. Örneğin, bir jenerasyon eski temalarda yazılara küçük resim ekleme olayını özel alan ile yapardık. Şimdi öne çıkarılmış görsel özelliği var veya yazıya eklenen ilk resmi otomatik alıp küçük resim olarak kullanabiliyoruz vesaire derken, özel alanlar biraz eskidi. Ama yine de kullanım alanı baya geniş, çünkü çok kullanışlı. Daha önceki özel alan ile ilgili yazımda da bahsettiğim gibi, yazı eklerken müziğin adresini yazıp direk çaldırabiliyorsunuz mesela. Herneyse, konumuza dönelim.

Özel alanlar iki parça ile çalışır. Birinci parça yazı ekleme panelimizden seçiciyi ve değerini girdiğimiz parçadır. Diğer parçamız ise temamızın özel alan göstereceğimiz yerinde o seçiciyi ve değeri gösteren kodları yazdığımız parçadır. Aşırı basit bir örnek vermek gerekirse eğer; bir film izleme sitemiz var, filmden bir karenin altında filmin başrol oyuncusunun adını yazmamız gerekiyor. Her filmde değişeceğinden sabit bir bölüm olmayacaktır ve bu da demektir ki değişken kullanacağız. Yani tema kodlarımızda diyeceğiz ki; Başrol Oyuncusu: X. Yazıyı eklerken de basrol değişkeninde X yazacağız. Tabi X yerine ismi girdiğimizde, o değeri yazımızda gösterecek.

( Ne saçma örnekler veriyorsun ya da ne kadar basit örnekler veriyorsun demeyin. Yazılarımda en temel amaç basit ve herkes tarafından anlaşılabilir olmaktır. )

Bu küçük örneğimizi de geçtikten sonra, gelelim kodlamaya. Özel alan ile girilmek istenen değerin gözükeceği yere aşağıdaki kodları yerleştiriyoruz. ( Örneğin, <p>İsim Soyisim: *aşağıdakikodlar*< /p> )

<?php echo get_post_meta($post->ID, "isimsoyisim", true); ?>

Bu kodu eklediğimiz bölümde, yazı eklerken özel alan kısmına ne yazarsak onu gösterecektir. Bunu da bi görsel ile görmek istersek eğer;

BENZER  A. Custom Fields Eklentisindeki Özel Alanları Otomatik Listelemek

ozelalankullaniminazimyilmaz

Gördüğünüz gibi işin aslı bu kadar basit. Tabi bu kullanım çok basit bir örnek. Atıyorum, müzik çalar için kullanılabilir. Ya da ne bileyim, video eklemek için kullanılabilir. the_content ‘in içinde değil de, yazıda başka bir kısımda gözükmesini istediğiniz özel bir bilgi, görüntü, video, müzik ve sadece ufak bir yazı, tarih olabilir. Eski bir yöntem olmasına rağmen, sınırları hayal gücünüze bağlıdır diye düşünmekteyim. Ki ben hala da kullanmaktayım çoğu işimde.

Not: Yazı ekleme sayfasında özel alan kısmını göremeyenler, sağ üst köşede Ekran Tercihleri kısmından Özel Alanlar’ı aktifleştirirlerse sıkıntıları ortadan kalkar.

Başka bir yazımızda tekrar görüşmek üzere diyelim. Böylesine basit bir konuyu böylesine uzunca anlattık, umarım faydalı olmuştur. Hadi bakalım yeni wp-codex’ciler. Bir yerden başlamış oldunuz.e :)

Görüşmek üzere!

Konuyla alakalı bir şeyler yazabilirsin.

MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm

Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...

8 ay önce. 36 0 Devam Et

Kahramanmaraş Depremi ve Düşüncelerim

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...

1 sene önce. 47 0 Devam Et

Asus ROG Strix G513IC 144Hz Dizüstü Bilgisayar ile Yaşadığım Problemler

Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...

2 sene önce. 64 0 Devam Et

Macbook Air 2017’yi Kimlere Tavsiye Edebilirim?

Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...

3 sene önce. 113 0 Devam Et

2021’e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...

3 sene önce. 59 0 Devam Et

Hakkımda

1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.

Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.

Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.