MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhabalar. Bugün ufak bir sıkıntımı giderdiğim kodları sizinle paylaşmaya çalışacağım. Şöyle ki, wordpress dedik, esnek dedik. Şimdi de kanıtlayalım. Ne yapalım?
Temamızı hazırladık, header.php’mizi yazdık diyelim. Ama alt sayfaları oluşturmadığımızı düşünelim. Öyle ki, büyük slider’lı bazı sitelerde ana sayfa ve alt sayfalar birbirinden farklı olması gereken durumlar olabiliyor. Şimdi bahsedeceğim kodlar da, bizlere tek bir kod ile büyük bir karmaşayı çözmeyi anlatıyor.
<div id="header"> .. .. ..
Diye başlayan bir header.php’miz olduğunu düşünelim. Sitenin anasayfası gösterilirken bu header divi güzel duruyor, tam istediğimiz gibi. Ama herhangi bir alt sayfayı açtığımızda header’ın yüksekliğini yarıya indirmek isteyebiliriz. Ya da başka bir arkaplan kullanmak isteyebiliriz. Ya da fontunu değiştirmek, fontun rengini değiştirmek, içindeki nesneleri ortalamak vesaire gibi şeyler isteyebiliriz. Bunu yapmanın en keyifli yolu da bana göre şimdi bahsedeceğim if döngüsü. If döngüleri bir koşula bağlıdır çoğunuzun bildiği gibi. Burda da eğer anasayfada ise şunu, değilse şunu göster diyeceğiz php dilinde ve wordpress codex dahilinde.
Öncelikle, alt sayfalarda göstermek istediğimiz div’in style.css de karşılığını kodlayalım. En azından bir seçici style’ı açalım ve bir özellik belirtelim. Bu alt sayfalarda göstermek istediğimiz divin adı da header2 olsun. Sonrasında, aşağıdaki kodları inceleyelim.
<?php if ( is_home() ) : ?> <div id="header"> <?php else : ?> <div id="header2"> <?php endif; ?>
Gördüğünüz gibi, anasayfa gösterilirken header.php ‘miz header diviyle başlıyor. Ama eğer anasayfa değil de başka bir sayfa gösteriliyorsa, header.php‘miz header2 diviyle başlıyor. Mantık oldukça basit, kodlar oldukça basit, aynı zamanda da bir sürü kod yığınından kurtaracak pratik bir kullanıma sahip.
Anasayfa ve diğer sayfalar arasında seçim yaptıran if döngümüzü sadece burada kullanmak zorunda değiliz tabiki. If döngüleri bana göre wordpress’de olmazsa olmazlardandır. Şöyle ki, bir özel alanı kontrol ettirip içinde veri varsa getirtebilir, veri yoksa o divi toptan ortadan kaldırabiliriz. Ya da yazılarımızdaki özel alanla eklediğimiz bir fotoğrafı getirtip, fotoğraf yoksa belirleyeceğimiz standart bir fotoğrafı getirtebiliriz. Hatta ve hatta, yazı eğer 34,45,24 id’li kategorilerden birine aitse arkaplan yeşil, diğer kategorilerden birine aitse de arkaplan mavi yapabiliriz. Her editörün yazılarını birbirinden ayırmak için kullanabiliriz. Temada her sayfada farklı bir header, farklı bir footer, farklı bir sidebar veya her ne istiyorsak kullanabiliriz.
If döngüleri o kadar önemli ki, Türkiye’den giren kullanıcılara arkaplanı türk bayrağı olarak gösterip, yabancı bir ip’den bağlanan kullanıcılara ise ” seni sitemize alamıyoruz, kusura bakma ” indexi gösterebiliriz. Evet yapabiliriz.
Sonuç olarak, bu yazımızda wordpress teması hazırlarken anasayfayı diğer sayfalardan nasıl ayırabileceğimizi öğrendik. Bunun bir çok farklı yolu daha olabileceği gibi, bana kalırsa en mantıklı ve basit yol bu yol. Atıyorum, header2.php oluşturup, alt sayfaların hepsinde get_header yerine get_template_part ile header2.php yi çağırmaktan daha basit değil mi? O zaman ne anlamı kaldı dinamik web sitesi olayının?
İlerleyen zamanlarda, diğer if döngülerinden örnekler vermek istiyorum. Hatta bir kaç farklı örnekle bir yazı oluşturup, kopyala yapıştır yapmak yerine direk mantığı kavrayabileceğiniz basitlikte anlatım yapasım var. O zaman, tekrar görüşmek üzere diyelim. :)
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...
Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...
Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...
Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...
1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.
Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.
Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.