MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhabalar. İnternet sitelerimize icon eklemenin en güzel yollarından biri olan FontAwesome’ı sitelerimize nasıl ekleyeceğimizi anlatacağım. Öncelikle neden böyle bir şeye ihtiyacımız olduğundan bahsedelim isterseniz.
Şöyle ki, internet sitelerimizde başta sosyal medya ve menü butonlarımızdaki ikonlar için çoğu zaman ( font awesome gibi kütüphanelerden haberdar olmayanlar veya kullanılışını bilmeyenler ) photoshopda ikonu kesip/hazırlayıp/boyutlandırıp siteye imaj olarak yüklüyorlar. Sayfanın yüklenme süresini bir kenara bırakalım, tasarımda değişiklik yapmamız gerekirse yeniden boyutlandırmak için tekrar photoshopa almak gerekiyor. Png’lerle, küçültmeyle büyütmeyle uğraşıp duruyoruz. Ee hızlı olmamız gerekiyor kodlama yaparken? Hem daha hızlı ve daha kullanışlı bir yol varken, neden uğraşalım ki?
Font Awesome’ı sitemize eklememiz oldukça basit aslında. Bunun bilinen basit iki yolu var. Birincisi FontAwesome CDN’ini kullanarak kütüphaneyi tasarıma dahil etmek. Kendi sitesinde de verdiği aşağıdaki kodu sitemizin head tag’leri arasına eklediğimizde kütüphaneyi eklemiş oluyoruz.
<link rel="stylesheet" href="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.6.1/css/font-awesome.min.css">
Bir diğer yol ise güncel dosyaları kendi sunucumuza atıp kütüphaneyi oradan çağırmak. Bunun için ise buradan siteye gidip Download diyoruz ve kütüphaneyi indiriyoruz. Eğer WordPress kullanıyorsak temamızın ana dizinine, farklı bir sistem kullanıyorsak arayüzün ana dizinine, direk html bir web sitesine eklemek istiyorsak direk ana dizine dosyaları atıyoruz ve font-awesome.min.css’i çağırıyoruz. Aşağıdaki ipuçlarını kullanabilirsiniz.
// eğer wordpress kullanıyorsak // <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('template_directory'); ?>/klasorunuz/font-awesome.min.css"> // html arayüz için // <link rel="stylesheet" href="klasorunuz/font-awesome.min.css">
Kütüphanemizi sitemize dahil ettik ve şimdi kullanacağız, peki nasıl? Her ikonun bir slug ismi var ( ingilizce karakterli, içerisinde boşluk olmayan ve küçük harflerden oluşan ) ve bu ikonların hangisini istiyorsak slug ismini yazıp ikonu çağırabiliriz. Aşağıda örnek kodları görebilirsiniz.
<i class="fa fa-ikonismi"></i> // standart kullanım <i class="fa fa-ikonismi" style="font-size:36px;color:red;"></i> // stil eklenmiş hali <i class="fa fa-ikonismi" class="ikonstili" id="ikonstili2"></i> // id ve/veya class eklenmiş hali
Peki bu ikonların isimlerini nereden bileceğiz? Merak etmeyin, buraya tıklayarak tüm ikonların listesine ulaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey ise, güncellemeden sonra liste de güncellenir. Eğer listede gördüğün ikonu yazdığınızda ikon görünmüyorsa indirdiğiniz ve sunucunuza yüklediğiniz font awesome kütüphanesi güncel değil demektir. Bu sebeple güncellemeniz gerekir.
Font Awesome ile ilgili ileri düzey bilgileri ilerleyen zamanlarda paylaşıyor olacağım. Şimdilik tamamen başlangıç düzeyinde bahsetmek istedim, anlaşılır olduğunu düşündüğüm bir yazımın daha sonuna geldik. Umarım faydalı olmuştur. Umarım artık imajlarla uğraşmak yerine gayet basit bir şekilde ikon eklediğiniz siteleriniz olur.
Başka bir yazıda görüşmek üzere.
İyi günler!
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...
Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...
Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...
Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...
1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.
Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.
Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.