Bloğumda toplam 12 kategoride yazılmış 316 yazı ve 269 yorum var.

Web Sitelerimizin Açılış Hızlarıyla Alakalı

10 sene önce yazıldı, 466 kere okundu. 0

Merhabalar arkadaşlar. Bu yazıda, web sayfalarının açılış hızlarının neden ne kadar önemli olduğuna değinmek istiyorum. Tabi ben bu optimizasyon konularında çok iyiyim diyemiyorum fakat, bariz şeyleri elimden geldiğince basit bir şekilde anlatırsam, belki bir kaç kişiye yardımım dokunur diyerekten başlayayım yazıma.

Çoğu “webmaster” site açılış hızlarını göz ardı eder. Bazen de müşteri – iş veren tarafından yanlış algılanır. Öncelikle şuna bir açıklık getirmek gerekir: optimizasyon hizmeti ile web tasarım hizmeti tamamen ayrı hizmetlerdir. Öyle ki, manavdan aldığınız elmanın çekirdeğini toprağa ektiğinizde o ağaç elma vermezse, gidip o manavı suçlayamazsınız. Çünkü size sadece elma satmıştır. Halbuki, elma ağacı yetiştirmek isteyenler için elma fidanları satan bir başka satıcı, size belli başlı garantileri verebilir elbette. Bu iş de buna benzer aslında. Müşteri veya iş veren çoğu zaman bu işleri karıştırdığı için, işler sarpa sarabilir.

Benim düşüncem, web tasarım yapan bir kişi optimizasyon işine bakmamalıdır. Ne kadar o işi de kendi işiyle birlikte yapmak istese de, yapamayacaktır. Tam da bu yüzden etrafımızda SEO’cular var. Bu kişilerin çoğunluğu link almayı seo yapmak sanabilir evet ama içlerinde işini profesyonelce yapanlar yok değil. Mesela, bir web tasarımcı valid bir site kodlar, javascript dosyalarını header’a değil de footer’a atar. Sonra Arama Motoru Optimizasyonu yapan arkadaş gelir, o javascript dosyalarını sıkıştırır. Gereksizleri eler, gerektiği yerde birleştirir. Gerektiği yerde bazı efektleri iptal eder. Resimleri-fotoğrafları yeniden boyutlandırır. Gibi gibi. Genel bir düşünce -ne yazık ki- web tasarımcının bunları yapabilmesi yönünde. Yapamaz mı? Yapar. Ama yapamaz. Çünkü işi o değil. Vaktini kendi işine mi ayırırsın, yoksa karşılığını almadığın ve asla alamayacağın bir olaya mı harcarsın?

Gelelim asıl meseleye. Web sayfalarının açılış hızları en önemli etkenlerdendir. Çünkü arama motorları sitenizi ne kadar rahat gezerse, o kadar sağlıklı olacaktır. Bunun dışında, düşünün bir ziyaretçi sitenize giriyor ve çok yavaş geziyor siteyi. Ne kadar süre buna katlanabilir? Ama bir de hızlı hızlı dolaşabildiği bir siteyi düşünün. Aradığını hemen bulacaktır, hatta aramadığı şeyler de gözüne çarpacaktır. Sitede kalma süresi artacak, ziyaretçinin gözünde sitenin puanı yükselecektir. Arama motorları da ziyaretçilerin seveceği siteleri üstlere taşımayı hedef haline getirdiğinden, bu en iyi sonuçları doğuracaktır.

BENZER  Yukarı Yapışan Menü Yapmak

Sayfa hızını nasıl görürüm? Sakın F5 yaparak site hızı ölçmeye kalkmayın. En başta cache olmak üzere, bir sürü etken tarayıcınızın o siteyi açma hızını etkileyecektir. Sitelerin altına eklenen “şu kadar saniyede yüklendi” gibi yazılar gösteren kodları da bir kenara bırakın. Bu iş için sağlıklı sonuçlar veren ve sitenizi puanlayıp, puanınızın yükselmesi için size yönergeler sunan bir çok site var. Bunlardan birini buradan ziyaret edebilirsiniz. Siteye girip kutuya sitenizi yazın ve bekleyin. Kısa bir analizden sonra size neyi yanlış neyi doğru yaptığınızı söylesin.

Örneğin; sitenize eklediğiniz resimlerin boyutlarını tekrardan CSS dosyanızdan düzenliyorsanız, bu site hızını etkiler. Atıyorum 1024x768px boyutlarında bir resmi ufak bir kutuya çağırıp 640x480px yapıyorsanız kodlarla, sitede gereksiz bir şekilde önce büyüğünü yükleyip sonra css yardımıyla küçültecektir. Bu tarz şeyler site hızımızı oldukça etkiliyor. Site hızından ziyade, bu resim olayı trafik sorununu da tetikliyor aslında ama bu başka bir mesele tabi.

Not olarak yazayım, terzi kendi söküğünü dikemez ya.. Benim bloğu da bi aratın bakalım sonuç ne çıkacak eheh. Archive.php bile yazmamışım ben temaya, o kadar umursamıyorum aslında hit almayı vesaire. Benim amacım bildiklerimi paylaşmak. Bazen de hayata dair, müziğe dair yazıp rahatlamak. Ama her zaman amaç bu olmuyor. İşte o zaman da, bu yazdıklarımız, araştırdıklarımız baş role geçiyor.

Tekrar görüşmek üzere diyelim. Kendinize iyi bakın.

 

Konuyla alakalı bir şeyler yazabilirsin.

MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm

Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...

1 sene önce. 63 0 Devam Et

Kahramanmaraş Depremi ve Düşüncelerim

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...

2 sene önce. 85 0 Devam Et

Asus ROG Strix G513IC 144Hz Dizüstü Bilgisayar ile Yaşadığım Problemler

Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...

2 sene önce. 109 0 Devam Et

Macbook Air 2017’yi Kimlere Tavsiye Edebilirim?

Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...

4 sene önce. 166 0 Devam Et

2021’e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...

4 sene önce. 133 0 Devam Et

Hakkımda

1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.

Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.

Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.