MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba WordPress severler. Bir süredir bu tarz codexvari yazılar yazmıyordum, yazayım dedim. Codexvari kelimesini de sevdim, kısadan hisse işte. Şimdi gelelim bu yazımızda yazımızı okuyan arkadaşlar neleri öğrenecek sorusuna.
Wordpress ile alakalı konuşmaya gerek yok. Herkes iyi tanır, bilir, sever, kullanır. Bu sevilen içerik yönetim sistemimize arayüzlerimizi kodlarken eğer bir kıyıya köşeye üye girişi bölümü yerleştirmek istersek, şuan okumaya başladığınız yazı size kılavuzluk edecektir.
Şöyle ki; yapacaklarımızın mantığı üye girişi yapanlar ve yapmayanları ayırıp iki gruba da if kodları yardımıyla farklı içerikler getirmek. Yani, giriş yapmamış kullanıcıya giriş formunu göstereceğiz, giriş yaptığında ise adını soyadını veya kullanıcı adını, profil resmini falan göstereceğiz. Bir de “çıkış” butonu ekleyeceğiz ki çıkabilsin sistemden. Böylelikle kullanıcılara giriş yapabilecekleri bir bölüm hazırlamış oluyoruz.
Haydi kodlamaya geçelim.
<?php if (!(current_user_can('level_0'))){ ?> // eğer üye girişi yapılmadıysa gözükecek alan <?php } else { ?> // giriş yapıldıktan sonra gelecek alan <?php } ?>
Kodlarımızın iskeletini oluşturduk. Üye girişi yapmak için bir form ekleyebileceğimiz ve giriş işlemini gerçekleştirdikten sonra gözükecek olan kullanıcı bilgileri gibi bilgilerin olacağı bölümleri ayırmış olduk. Şimdi giriş formumuzu ekleyelim.
<?php if (!(current_user_can('level_0'))){ ?> <form action="<?php echo get_option('home'); ?>/wp-login.php" method="post"> <input type="text" name="log" id="log" value="Kullanıcı Adı<?php echo wp_specialchars(stripslashes($user_login), 1) ?>" size="20" /> <input type="password" name="pwd" id="pwd" value="parolaparola" size="20" /> <input type="submit" name="submit" value="Giriş" id="button" /> <p> <input type="hidden" name="redirect_to" value="<?php echo $_SERVER['REQUEST_URI']; ?>" /> </p> </form> <?php } else { ?> <p>Giriş Yapıldı.</p> <?php } ?>
Bildiğimiz html login form olduğu için kafanıza göre değişiklik yapabilirsiniz. Önemli olan nereye post ettiği ve giriş yapıldıktan sonra yönlendirilen sayfadır. Form tag’lerini kapsayan bir div açıp css ile arkaplan ekleyebilirsiniz mesela. Ya da istediğiniz kısımların rengini, boyutunu, yazı tipini, yazı rengini vesaire değiştirbilirsiniz. Ben genelde kapsayan bir div açıp tüm özellikleri o özel div ile veriyorum. Diğer türlü genel geçer kodlar yazıldığında her tarayıcı aynı şekilde yorumlayabilemiyor veya tekrar açıp kodları düzenlemeye kalktığımda birazcık da olsa unutkanlığın verdiği “hazla” zorlanabiliyorum.
Şimdi gelelim üye girişi yapıldıktan sonra giriş yapanın adını soyadını göstermeye. Buyrun kodlarımız;
<?php if (!(current_user_can('level_0'))){ ?> <form action="<?php echo get_option('home'); ?>/wp-login.php" method="post"> <input type="text" name="log" id="log" value="Kullanıcı Adı<?php echo wp_specialchars(stripslashes($user_login), 1) ?>" size="20" /> <input type="password" name="pwd" id="pwd" value="parolaparola" size="20" /> <input type="submit" name="submit" value="Giriş" id="button" /> <p> <input type="hidden" name="redirect_to" value="<?php echo $_SERVER['REQUEST_URI']; ?>" /> </p> </form> <?php } else { ?> Hoşgeldin, <?php global $current_user; get_currentuserinfo(); echo '' . $current_user->display_name . "\n"; ?> <a href="<?php echo wp_logout_url( home_url() ); ?>"><i class="fa fa-close"></i> Çıkış</a> <?php } ?>
Genel olarak mantığını anladığımızı düşünüyorum. WordPress kodluyorsak eğer if kodlarını daha çok kullanacağız demektir. Bu örnekteki gibi de baya işe yaradığını görüyoruz her zaman. Daha önceden de üyelere özel sayfalar için sayfa şablonu hazırlamak konusunda bişeyler yazmıştım, orada da if kullanmıştık. Basit ama güzel kodlar diye hitap ediyorum ben bu ufak kodlamalara. Bir dahaki basit ama güzel yazımızda görüşmek üzere diyelim.
Kendinize iyi bakın :)
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...
Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...
Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...
Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...
1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.
Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.
Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.