Bloğumda toplam 12 kategoride yazılmış 316 yazı ve 269 yorum var.

Kategori ve Yazı Gösterme Sayfalarını Özelleştirelim

11 sene önce yazıldı, 6.436 kere okundu. 0

Merhaba arkadaşlar. Bir süredir bir şeyler paylaşamadığımı farkettim. Bugünlerde de işimi görmemde yardımcı olan bu wordpress kolaylıklarını kullandım bir kaç kere. Bu yüzden buradan da anlatayım, herkes yararlansın dedim.

İki ayrı konudan bahsedeceğim ancak ikisini de bir arada anlatayım diye düşündüm. Bildiğimiz gibi temamızda bulunan category.php sayfası, sitemizde herhangi bir kategoriye tıklanınca çalışan ve kategorinin içeriğini gösteren sayfadır. Yine temamızda bulunan single.php sayfamız ise sitemizde herhangi bir yazıya tıkladığımızda açılan sayfayı gösteren sayfadır. Bu sayfaları özelleştirmek için bir sürü sebebimiz olabilir. Örneğin; bir site hazırlıyorsunuz ve sitede haberlerin yanı sıra fotoğraflar da paylaşmak istiyorsunuz. Bu amaca yönelik olarak haber kategorilerinden birine tıklandığında haberleri listelemeye uygun category.php kodlarımızı çalıştırmak isteriz. Fotoğraflar için de herhangi bir kategoriye tıklayınca fotoğrafları uygun şekilde listeleyebilecek category.php kodlarını çalıştırmak isteriz. Bunun yanında, yine aynı örnekten devam edecek olursak, bir habere tıklayınca o haberi görüntüleyebilecek bir single.php miz olmalı. Ama bir fotoğrafa tıklayınca da o fotoğrafı haber gibi görüntülememeli. İşte burada devreye kategorilere özel category.php ve single.php hazırlamak giriyor.

Kategoriye Göre category.php Hazırlamak

Wordpress’de her sayfanın, her yazının vesaire bir id‘si olduğu gibi kategorilerin de id’leri vardır. Biz bu kategori id’sini kullanarak category.php’mizi basit bir şekilde özelleştirebileceğiz. Kategorimizin id’sini wp-admin’den yazılar > kategoriler kısmında görebiliriz. Bir kategorinin üzerine mouse ile geldiğimizde gidilecek adresi bize gösterir tarayıcı ve id=5 gibi bir ibare bize o kategorinin id’sini verir. Başka nerden bakılır meselesi tartışılır ben çabucak buradan bakıyorum gerek duyduğumda.

ID’yi bulduğumuzda geriye kalan iş oldukça basit. Haber kategorimiz olsun, ID’si 8 olsun. Biz bu kategorinin içeriğini listeletecek sayfayı hazırlarken ismini ” category-8.php “ yaptığımızda işlem tamam olacaktır. ID’si 8 olmayan kategorileri category.php sayfası otomatik olarak göstermeye devam edecektir. Başk kategorilere özel sayfalar oluşturmak istersek eğer yine aynı şekilde yeni bir dosya oluşturup o kategoriyi gösterebilecek kodları yazıp ismini ” category-id.php “ şeklinde yazıp kaydedebiliriz. Başka bir işleme gerek yoktur.

BENZER  A. Custom Fields Eklentisindeki Özel Alanları Otomatik Listelemek

Kategoriye Göre single.php Hazırlamak

Kategoriye göre category.php hazırlamak kadar basit olmasa da, yine de son derece kolay bir şekilde özelleştirilmiş single.php‘lerimizi hazırlayabiliriz. Gelin olaya geçelim direk olarak.

Kategorilerimiz: HaberlerFoto GalerilerVideo Galeriler ve Genel olsun. Sırasıyla id’leri 4-5-6-7 olsun. Gelin hepsine birer single.php hazırlayalım.

Öncelikle single.php‘mizi yedekleyelim. Çünkü single.php dosyamız artık eskisi gibi çalışmayacak. Sadece gösterilmek istenilen yazının hangi kategoride olduğunu tespit edip ilgili sayfayı çağıracak bir if yapısı kullanacağız. Bu sebeple, şuanki single.php dosyamızı ” single-standart.php “ olarak değiştirebiliriz. Özel olarak belirlemediğimiz kategorilerin tekil içeriğini gösterirken bu sayfa kullanılacak.

single-standart.php olarak isim değişikliğini yaptıktan sonra, single.php dosyası oluşturuyoruz ve içine aşağıdaki kodları yapıştırıyoruz;

<?php
$post = $wp_query->post;
if ( in_category('4') ) {
include(TEMPLATEPATH . '/single-haber.php'); }
elseif ( in_category('5') ) {
include(TEMPLATEPATH . '/single-foto.php'); }
elseif ( in_category('6') ) {
include(TEMPLATEPATH . '/single-video.php'); }
else { include(TEMPLATEPATH . '/single-standart.php');
}
?>

Kodlardan da anlayabileceğimiz gibi, eğer kategori id’si 4 ise, ” single-haber.php “ dosyasını çağıracak ve o sayfanın içeriğindeki kodlar yardımıyla yazıyı gösterecek. Fotoğraflr ve Videolar için de aynısı geçerli tabi. Ama farkettiyseniz Genel kategorisinin id’sini yazmadık. Yazmadığımız için otomatik olarak ” single-standart.php  “ dosyasını çağıracaktır. Hatta yeni kategori eklediniz id’si 24 olan. Yine standart olarak isimlendirdiğimiz dosyayı çağıracaktır.

Not: bütün düzenlediğimiz/oluşturduğumuz/ismini değiştirdiğimiz dosyalar temamızın ana dizininde olan dosyalardır.

Başka bir makalede görüşmek üzere. Sorularınızı sormaktan çekinmeyin. Kendinize iyi bakın. :)

Konuyla alakalı bir şeyler yazabilirsin.

MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm

Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...

1 sene önce. 63 0 Devam Et

Kahramanmaraş Depremi ve Düşüncelerim

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...

2 sene önce. 85 0 Devam Et

Asus ROG Strix G513IC 144Hz Dizüstü Bilgisayar ile Yaşadığım Problemler

Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...

2 sene önce. 109 0 Devam Et

Macbook Air 2017’yi Kimlere Tavsiye Edebilirim?

Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...

4 sene önce. 166 0 Devam Et

2021’e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...

4 sene önce. 133 0 Devam Et

Hakkımda

1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.

Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.

Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.