MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhabalar arkadaşlar. Bloğumda birden fazla kere site taşıma işlemleri ile alakalı yazı yazdığım doğrudur ancak şöyle özetle kısa kısa wordpress sitelerimizi taşırken nasıl sorunlarla karşılaşabiliriz ve nasıl çözebiliriz konularına değinmek istedim. Yazdığım tüm sorun ve çözümleri direk kendim tecrübe ettiğimden, gayet emin adımlarla yol göstermeye çalışacağım.
WordPress sitelerimizi taşırken belki bazı arkadaşlar bazı araçlar ile taşıma işlemlerini yapıyor olabilirler. Ben bu araçlara değinmeyeceğim, sadece mantığını açıklayacağım sizlere. Şöyle ki, WordPress php dosyalarından ve veritabanından oluşan bir internet sitesi oluşturmamıza olanak tanıyor. Bu sebeple, bir wordpress sitesini taşıyacağımızda dosyaları ve veritabanını aktarmamız gerekiyor. Dilerseniz direk taşıyacağınız alana aktarın, dilerseniz de bilgisayarınıza indirin tekrar upload edin, ancak mesele budur en basit haliyle. Başka herhangi bir durum söz konusu değildir.
Ek işlemler, sisteminize bağlıdır. Örnek veriyorum SSL sertifikanız varsa, diğer sitede de bir sertifika aktif etmelisiniz. Bunun taşıma ile aslında bir alakası yoktur.
Sitelerimizi taşırken ilk başta site adresinin değişeceğini, buna bağlı olarak taşımadan sonra ilk izlenimde bir dolu hata veya gösterilemeyen görsel ile karşılaşacağınızı bilmenizi isterim. Bu, büyük bir problem değildir. Asla böyle düşünmeyin. Sadece dosya yolları değişmiştir, olay budur.
Phpmyadmin üzerinden import edilen sql tablolarının içerisinde options alanına girip, yeni sitenizin adresini iki farklı sütunda da değiştirmeniz gerekiyor. SQL ile uğraşmak istemeyenler, taşıma işleminden önce taşıyacağınız wordpress sitenin yönetici panelinde Genel Ayarlar bölümündeki iki adet site adresi alanını yeni siteye yönelik güncellemeleri gerekiyor. Böylelikle kaydet dediğinizde siteniz uçmuş olacak, ancak taşıma işlemi bittiğinde çalışıyor olacaktır.
Böyle ufak bir ayrıntı yüzünden, görselleriniz gösterilmeyebilir. Menüleriniz doğru adreslere gitmeyebilir. Hatta bazı temalardaki fonksiyonlar sebebi ile sitenizde bazı alanlar kaybolmuş olabilir ya da siteniz açılmıyor olabilir. ( Core üzerine yapılmış bir lisanslama varsa, siteniz açılmaz mesela. Ama ben daha rastlamadım buna, o yüzden paranteziçi! )
Yazılarınızda kullandığınız görsellerin dosya isimlerinde Türkçe karakter var ise veya boşluk bulunuyor ise, taşıma esnasında yaptığınız zip/unzip işlemleri dosyaların isimlerinde karışıklık yaratabilir. Böylelikle taşıdığınız site güncel adresinde görsellerin bir bölümünü gösteremeyecektir.
Bu durumun önüne geçmek için taşıma işlemlerinde ne yaptığımızı bilmemiz gerekiyor. Eğer dosyalarda Türkçe karakter olabileceğini düşünüyorsak, ziplemeden taşıma yolları arayacağız. Cpanel to Cpanel veya WHM’nin eklentisi olan Xplorer gibi bir araç ile dosyaları aktarmamız gerekecek. Ya da en ilkeli ama etkilisi, ftp üzerinden wp-content klasörünü indirip, diğer siteye tekrar upload etmeniz gerekecek.
Son çare olarak tüm dosyaları elle düzenlemeye çalışmak yerine, önceden önleminizi almanı için bu yazıyı ve bu konularda yazılmış diğer yazıları okuyup, araştırmanızda fayda var.
Htaccess sorunudur arkadaşlar. Site adresi değiştiğinde veritabanında değişiklik yaparız ve sorunumuz çözülmüş olur sanıyoruz ancak kalıcı bağlantıları kullanan arkadaşlar ( herkes kullansın, zaten artık standart geliyor ) htaccess üzerinde bir değişiklik yapmaları gerekiyor. Ya da benim basit bir yöntemim var, onu önereyim sizlere.
Sitenizi taşıdıktan sonra yeni adresi veritabanına girip, yönetici panelinize giriş yapın. Daha sonra kalıcı bağlantılar kısmına gelip ayarlarınızı yedek alın. Tekrar ayarlamak zor değil tabiki ama her türlü insani hataya dur demek için açın bir not defteri, ayarlarınızı yapıştırın dursun. Daha sonra en üstteki standart seçeneği seçip kaydedin. Böylelikle htaccess’i güncellemiş olduk. Daha sonra yedeklediğiniz ayarları aktif edebilirsiniz, sorununuz giderildi.
Sitenizi taşımadan önce elinizdeki materyalleri iyi belirlemeniz veya tanımanızda fayda var. WordPress tüm sistemlerde çalışıyor ancak kullandığınız eklentiler, hatta temalarınızdaki bazı fonksiyonlar tüm Php sürümlerinde çalışmayabilir. Aktif olarak kullandığınız sunucunun Php sürümünü ve taşıyacağınız sunucunun Php sürümünü karşılaştırmanızı öneririm.
Bu olayı sadece Php sürümü olarak değerlendirmemek gerekiyor tabiki. Örneğin, geçmişte kullandığınız trafik, ya da hosting alanı gibi bazı etkenleri de zaten düşünüyorsunuzdur. Bunlara ek olarak Mysql sürümü, temanız lisanslı ya da bazı özel durumlar içeriyorsa muhtemelen ioncube gibi ek zımbırtılar sitenizde bazı şeylerin yolunda gitmemesini sağlayabilir. Bunları bir düşünün.
Aslında basit bir konu ama beni bir keresinde kandırmıştı diyerek olaya gireyim. Şöyle ki, yukarıda saydığım bir sürü sorun ve çözüm dışında, bunları algılayabilmek adına eğer bir internet sitesini kopyalıyorsanız, bazı şeylerin farkına varamayabilirsiniz. Biraz acayip bir cümle oldu farkındayım. Şöyle ki; taşıdığınız/kopyaladığınız sitedeki bir fotoğrafı hala eski sitenizden çekiyor olabilir. Bu da sizin aslında sorun olan bir durumu sorun değilmiş gibi ( farketmediğiniz için ) algılayabilmenize olanak verebilir. Bilin istedim.
Genelde WHM üzerinden ve root olarak işlem yaptığımdan ötürü, zip/unzip veya upload gibi işlemlerde direk root üzerinden bağlanırım yine. Bu sebeple, bazen izinlerde karışıklık olabiliyor. Bir kullanıcının dizinine dosyaları sorunsuz atıyorsunuz ama site açılmıyor. Bakıyorsunuz bir problem yok, ama hata veriyor. İşte bunun sebebi izinler olabilir.
Aktarma, yükleme, indirme kaldırma işlemlerini yaparken izinleri mutlaka önemseyin. Gözden kaçırdığımız için basit bir eksiklik, moral bozmaya ve boşa zaman kaybına sebep olabiliyor. Her kullanıcının altındaki dosyalar o kullanıcının izinlerine sahip olmalıdır. Root izinlerine sahib bir index.html dosyası sitede açılmayacaktır. Bunu bilmelisin.
Büyük boyutlu siteleri aktarırken eksiksiz aktarıldığından emin olmak gerekiyor. Aktardığınız sunucuda siteyi tam anlamıyla çalıştırıp test etmeden diğer taraftan silmenizi tavsiye etmiyorum. Hatta bazı arkadaşlar acele ile taşıma yapıyorlar, ne olacak çalışır aynı şey diyorlar. Hiç tavsiye etmiyorum. Emek verdiğiniz internet sitelerinize iyi davranın. Oradan oraya aktarırken onlara sevgi ve şefkatinizi verin, üzmeyin.
Dosya aktarımları sırasında tamamen tüm dosyaların aktarıldığından emin olun. Eğer bir hata alırsanız, yazılamayan dosya olursa veya okunamayan.. Es geçmeyin. Herhangi bir hata durumunda, işin içinden çıkamayacağınızı düşünüyorsanız temizleyip baştan başlatın. İnanın, ileride yaşayacağınız sorunları çözerken harcayacağınız vakitten daha az vaktiniz gitmiş olacak.
Baya yorulmuşum şuanda farkettim. Bir solukta bir makale yazdım yine. Umarım faydalı olmuştur. İşin mantığını kavradığımızda aslında işlemlerin ne kadar basit olduğunu, dikkatimizi oraya vermenin asıl zor iş olduğunu farkedeceğiz. Herhangi bir sorunuz olursa yorum kısmından yazmaya çekinmeyin. Vakit buldukça yardımcı olmaya çalışacağım.
Görüşme üzere!
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...
Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...
Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...
Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...
1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.
Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.
Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.