Bloğumda toplam 12 kategoride yazılmış 316 yazı ve 269 yorum var.

SSD Disk Kullanmak Bilgisayarımızı Ne Kadar Hızlandırır?

5 sene önce yazıldı, 266 kere okundu. 2

Solid State diskler piyasa çıktığından beri bilgisayar satıcıları hatta elindeki ikinci el bilgisayarı satan insanlar, son kullanıcılar vesaire bu disklere çok ama çok fazla anlam yüklediler. Mesela bir bilgisayarı bilgisayarcıya götürdüğünüzde “SSD takalım, performansını arttıralım” gibi cümlelerle karşılaşabilir hale geldiniz, geldik. Peki gerçekten SSD diskler bilgisayarlarımızı ne kadar hızlandırıyor sizce? Gelin öncelikle katı hal sürücülerini bildiğimiz dönen disklerden ayıran özelliklere bir göz atalım.

SSD ve HDD Arasındaki Farklar

Sabit diskler (HDD) verilerinizi hareket eden (dönen) diskler üzerinde depolarlar. Üzerlerinde dönüş hızları RPM olarak belirtilir hatta. Daha hızlı döndüğünde, daha hızlı çalışıyor anlamına gelir. SSD’lerin ise hareketli parçaları yoktur. SSD dediğimiz katı hal sürücüleri verileri depolarken mekanik parçalar kullanmak yerine tıpkı Flash Bellekler gibi üzerlerinde bulunan bellek yongalarını ve dahili devreleri kullanırlar. Başka bir deyişle pahalı birer Flash Belleklerdir. Böylelikle daha sessiz çalışmakla birlikte, daha uzun ömürlüdürler. Siz bir flash belleğin kolay kolay bozulduğunu, verilerinizin ulaşılamaz ya da bir kısmının okunamaz olduğunu gördünüz mü? (Fantastik bir kullanıcı iseniz başka tabi.)

HDD’lerin dönme hızları ile okuma/yazma hızlarının doğru orantılı olduğunu söyledik. Bu durum -her ne kadar dönen bir şeyler olmasa da- SSD’ler için de geçerlidir. Yani SSD disklerin de bir okuma/yazma hız kapasitesi vardır. Bu kapasiteyi kullanılan teknoloji ve kaliteli malzemeler belirler. Yani kısaca; iyi bir markanın diskini aldığınızda hem uzun ömürlü hem de daha verimli bir diske sahip olursunuz. Adı duyulmamış, önerilmeyen markaları kullanmanızı önermem. n11 gibi sitelerde aynı kapasiteye sahip (mesela 128GB) daha ucuz SSD diskler görmenizin sebebi de budur. Ucuz disklerin çok büyük çoğunluğunun okuma/yazma hızları düşüktür. (yine de HDD’den daha hızlı olacaklarını belirtmekte fayda var)

BENZER  2021'e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Peki Performans Nedir? SSD Performansı Arttırır mı?

Hem evet hem hayır olarak cevaplanabilecek bir sorudur bu soru bence. Çünkü ihtiyaca göre değişir. Bunu örneklerle açıklamak daha doğru olacaktır diye düşünüyorum ama öncelikle HDD’den SSD’ye geçtiğinizde neyle karşılaşacağınıza deyinelim.

2GB’lık bir dosyayı Flash belleğinizden bilgisayarınızdaki HDD’ye kopyalarken atıyorum 2 dakikanız gidiyorsa, SSD’ye kopyalarken 1 dakikaya düşersiniz. Belki de daha hızlı aktaracaktır. Yani verileriniz daha hızlı yazılır ve okunur. Bu sebeple, bilgisayarınızdaki dosyaları klasörleri gezinirken dosyaların önizlemelerini daha hızlı görebilirsiniz. Klasör listeleriniz karşınıza daha hızlı gelecektir. 

Bilgisayarınızın açılış hızı artacaktır. Çünkü bilgisayar açılırken aslında diskinizdeki Windows dosyalarını -ya da işte hangi işletim sistemiyse- ön belleğe alıp size gösterme işlevini yerine getirir. Yani diskinizin okuma hızıyla alakalı bir durumdur. Ne kadar hızlı okunursa dosyalarınız, işlemcinizin ve grafik kartınızın izin verdiği ölçüde o kadar hızlı açılacaktır bilgisayarınız.

Peki performans aslında nedir?

Şöyle bir örnek verelim; bir oyun oynamak istiyorsunuz ama bilgisayarınızın özellikleri bu oyunu karşılayamıyor. Oyunu açabiliyorsunuz ama düşük FPS alıyorsunuz ya da akıcı bir şekilde oynayamıyorsunuz diyelim. SSD’ye geçtiğinizde işler değişir mi? Tabiki hayır. Oyunu aynı şekilde oynayabilirsiniz, ama oyuna çift tıkladığınızda daha hızlı açılır. Ama yine düşük FPS alırsınız çünkü bu bir performans derecesi meselesidir. 

Premier Pro’da render almak istediğinizde SSD sizi hızlandırabilir. Sonuçta render edilen veriler diskinize yazılacaktır. Ama bu hızlanma, düşündüğünüz kadar farkedilebilir bir hızlanma olmayabilir. Düşünün, bilgisayarınız hala saniyede 30MB veri işleyebiliyor ama yazma hızınız 300MB. Yine saniyede en fazla 30MB veri yazabilecek sisteminiz. Yani değişen bir şey olmayabilir. Ekran kartınız ya da işlemciniz render işlemlerinde asıl işlevi gören parçalardır. Ama tabiki Premier Pro’ya çift tıkladığınızda daha hızlı açılır falan filan.

BENZER  Windows 8 Deneyimim

Özetle, günlük hayatımızda da olduğu gibi; neye ihtiyacımız varsa onu almalıyız. Daha hızlı koşmak için daha rahat bir ayakkabıya ihtiyacımız varsa, pamuk tşört almamızın bir mantığı yok. Giydiğinizde daha rahat edebilirsiniz, ama yine aynı hızda koşacaksınızdır. Belki motivasyonunuz artar, az da olsa performansınız artar, ama hepsi bu.

Konuyla alakalı fikirlerinizi ya da sorularınızı yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Başka bir yazıda tekrar görüşmek üzere!

Konuyla alakalı bir şeyler yazabilirsin.

MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm

Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...

1 sene önce. 61 0 Devam Et

Kahramanmaraş Depremi ve Düşüncelerim

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...

2 sene önce. 84 0 Devam Et

Asus ROG Strix G513IC 144Hz Dizüstü Bilgisayar ile Yaşadığım Problemler

Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...

2 sene önce. 109 0 Devam Et

Macbook Air 2017’yi Kimlere Tavsiye Edebilirim?

Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...

4 sene önce. 157 0 Devam Et

2021’e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...

4 sene önce. 133 0 Devam Et

Hakkımda

1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.

Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.

Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.