Bloğumda toplam 12 kategoride yazılmış 316 yazı ve 269 yorum var.

WhatsApp Web Sayesinde Oluşan Güvenlik Açığı ve Önlemi

7 sene önce yazıldı, 7.515 kere okundu. 6

Merhabalar. WhatsApp kullanmayan çok nadir insanlar grubundan değilseniz eğer sizi yakından ilgilendiren bir sıkıntıdan bahsedeceğim. Aslında gayet basit bir mantıkla ilerleyen bahsedeceğim bu olay aslında ciddi sorunları beraberinde getiriyor. Umarım bir kaç kişiy de olsa uyandırabilirim diyorum ve konuya giriyorum.

WhatsApp Web Kullanımı Hakkında

Web üzerinden WhatsApp‘a erişim için kısa süre önce hayatımıza giren bir yenilik diyelim. Ancak bu yeniliği özellikle benim yaşadığım yer gibi küçük yerlerde veya teknoloji ile yakından uzaktan pek ilgisi olmayıp da son model telefonlarla ortalıkta gezen adamların olduğu yerlerde kullanan sayısı çok az. Kullanım az olduğunda ise mantığı bilmeyenler için ciddi güvenlik sorunu haline geliyor.

Nedir WhatsApp Web? Basit bir şekilde QR kod okutarak bilgisayarımızdan WhatsApp’a erişmek demektir. Web üzerinden tıpkı telefonunuzdaki gibi mesajlarınıza erişebilir, yanıt verebilir, görsel ve video gönderip alabilirsiniz. Tabiki telefondan gönderdiğiniz mesajları bilgisayardan da anlık olarak görebilir ve yanıt verebilirsiniz.

Güvenlik İhlali Nereden Başlıyor?

Belki kötü niyetli insanlara yol göstermiş olacağız ancak bahsedilmezse de kurban giden arkadaşlara yazık olacak. Şöyle ki; kendi cep telefonunuzun internet tarayıcısından masaüstü bilgisayar gibi bir siteye erişim sağlayabiliyorsunuz. Aynı zamanda normal bir web sayfası olan WhatsApp Web’e de pc modunda bağlanabiliyorsunuz. Yani telefonunuzu kullanarak bir başka whatsapp kullanıcısının hesabına giriş yapabiliyorsunuz. Sadece basit bir QR kod okutmaya bakıyor. Günümüz teknolojisi sayesinde ise kaliteli kameralar ve hızlı telefonlar olduğu için elimizdeki cihazlar, anlık olarak kaşla göz arasında bu QR kodu okutup işimize bakabiliyoruz malesef.

Bir arkadaşınızın telefonunu ödünç alarak rahatlıkla bu işi yapabileceğiniz gibi, telefonu aldığınızdan haberi olmadan bile alıp hiç farketmeden telefonu yerine koyabilirsiniz. Anlatmak istediğim, bu kadar kolay aslında.

BENZER  Sitelerinize WhatsApp Butonu Ekleyerek Müşterilerinizle Etkileşime Geçin

İşleri Kolaylaştıran Uygulamalar

WhatsApp Scan ve benzeri isimlerde olan uygulamalar sayesinde bu işi profesyonelleştirmeniz de mümkün tabiki. Uygulamalar size tarayıcı ile uğraşmadan direk olaya odaklanmanız için fırsat veren türde. Gerek uygulama marketlerde gerekse de internette market dışında bu tarz uygulamalar bulmak mümkün.

Nedir Peki Çözümü?

Öncelikle, telefonunuz whatsapp’a bağlı değilken; yani internet bağlantınız yokken telefonda veya çekmeyen bir yerdeyseniz, WhatsApp Web çalışmaz ve haliyle kötü niyetli arkadaş da ulaşamaz. Yani kullanmadığınız zamanlarda internet bağlantınızı kesmek bir çözüm olabilir elbet ancak tabiki tam olarak bir çözüm de sayılmaz.

Bir diğer önerim ise, telefonunuzdaki uygulama üzerinde WhatsApp Web bölümünde hesabınıza erişen cihazları görebildiğiniz alanı sürekli kontrol etmek. Burada giriş yapan cihazları görebilirsiniz ve erişimlerini sonlandırabilirsiniz. Böylelikle tekrardan QR kod okutup bağlanmak zorunda kalacaklar ve bir daha buna izin vermeyeceksiniz tabiki.

Sonuç Olarak

Sonuç olarak, her ne kadar ileri teknoloji örneklerini görüp kullanıyor olsak da; bize sunulan kolaylıkları fırsat haline çevirebilecek potansiyele sahip kötü niyetli kişilerin varlığını kabullenmeli ve hazırlıklı olmalıyız. Şahsen, en özel alanlarımdan birisi WhatsApp görüşmelerim olduğundan önem verdiğim bu durum benim gibi düşünen bir çok kişinin de canını yakabilir. Telefonunuzu alıp da QR kod okutabilecek kadar yakın olan insanlar, size bir yabancıdan daha fazla zarar verebilir ya da hiç olmadık şeyler başınıza gelebilir.

Çıkarmamız gereken en önemli ders bence her ne kadar ilgimizi çekmese de, ya da anlamasak da, elimizden geldiği kadar yeni teknolojiyi takip etmeliyiz. Eğer kullanıyorsak, kullandığımız şeyin neye yaradığını ve bize neler sunduğunu öğrenmeye çalışmalıyız.

Başka bir yazıda tekrar görüşmek üzere.
Kendinize iyi bakın.

Konuyla alakalı bir şeyler yazabilirsin.

MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm

Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...

9 ay önce. 41 0 Devam Et

Kahramanmaraş Depremi ve Düşüncelerim

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...

1 sene önce. 51 0 Devam Et

Asus ROG Strix G513IC 144Hz Dizüstü Bilgisayar ile Yaşadığım Problemler

Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...

2 sene önce. 70 0 Devam Et

Macbook Air 2017’yi Kimlere Tavsiye Edebilirim?

Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...

3 sene önce. 119 0 Devam Et

2021’e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...

3 sene önce. 63 0 Devam Et

Hakkımda

1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.

Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.

Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.