MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Bildiğimiz üzere WordPress sistemini sitelerimizde kullanırken bir çok fonksiyondan faydalanırız. Kodlama bilsek de bilmesek de, kurduğumuz eklentiler ya da temalarımızın fonksiyonları sayesinde bir çok kodlama bizim için yapılmış gelir. Ancak konuya tam hakim olmayan/olamayan arkadaşlar bazen sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu yazıda da bu sorunlardan birine çözüm bulmaya çalışacağım.
Kendi yazdığımız temalarda böyle sorunlarla karşılaşmayız genellikle çünkü tüm yapıyı kendimiz kurguladığımız için olaya zaten hakimizdir. Hangi kodlar nerede birbirinin üzerine gelir hangisi etkin olur biliriz. Ancak dışarıdan tema kurduğumuzda yapıyı bilmediğimiz için sorunu başka yerlerde arayabiliyoruz bazen.
Öncelikle, sitemizde Cache eklentisi kurulu ise ( Fastest Cache gibi ) yaptığımız değişikliklerin sitede görünmemesi doğaldır ancak bunu düşünmüşsünüzdür ve ön belleği temizlemişsinizdir zaten diye umuyorum ve devam ediyorum.
CSS kodları arasında !important ile belirtilen kodlar olabilir. Örnek veriyorum, CSS dosyanızda 15. satırda arkaplan renki kırmızı seçilip !important ile sabitlendiyse, daha aşağısında ya da daha yukarısında aynı arkaplan için farklı bir değer girilse bile !important ile belirlenen değer aktif olacaktır. Bu sebeple, eğer daha önceden !important ile sabitlenen bir değeri değiştirmeye çalışıyorsanız, o değerin olduğu satırı o satırın altına ( neresi olduğu farketmez, önce sabitlenen sonra sizin belirleyeceğiniz değer okunmalı tarayıcılar tarafınan ) !important ile tekrar belirterek girmelisiniz. Aşağıda örneğini görebilirsiniz;
.kutu { background:red !important; } /* burası önceden yazılmış bir kod */ .kutu { background:blue !important; } /* burası da sizin eklediğiniz kod */ a { color:red !important; } /* sitedeki tüm linkler kırmızı olsun */ .kutu a { color:blue !important; } /* bu link mutlaka mavi görünsün */
Gördüğünüz üzere, ” bu nasıl iş arkadaş değişiklik yapıyorum önbelleği siliyorum ama gene de değişmiyor ” gibi bir sorununuzun cevabının farklı yerlerde olabileceğini öğrendik. Peki daha basit bir sorun da olabilir desem?
Style dosyanız temanın içerisine alınmış mı?
Bazı temalarda stil dosyaları birden fazladır ve tema ana dizinindeki stil dosyası sadece wordpress’e göstermelik oluşturulmuş, hatta temaya dahil edilmemiş bile olabilir. Böyle durumlarda, istediğiniz kadar css kodlaması yapın, dahil olmadığından sizi sallamayacaktır. Kontrol etmek için ister basit bir kod yazıp önbelleği temizleyip sayfayı yenilersiniz, isterseniz de temanın header.php dosyasına girip o dosyanın adını aratabilirsiniz. Bir kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Bazı temalarda anasayfa farklı şekillerde kodlanmıştır. Örnek veriyorum, ana sayfada gösterilmek üzere eklenen yazılara manset etiketini eklemediğiniz taktirde gözükmeyebilir. Ya da ana sayfanızda farklı bir post type içeriğini getiriyor olabilir. Ya da öne çıkan görsel eklenmeyen yazılarınızı göstermiyor olabilir. Bir arayüzü çalıştırırken, deneme esnasında bu tarz olayların farkına varmak için örnek içeriklerle birlikte yüklemenizi ( themeforest’dan alınan temalarda mutlaka birlikte gelir ) öneririm. Böylelikle inceleyeceğiniz içerikler karşınızda olur ve nasıl içerik ekleyeceğinizi, nasıl bir mantıkla ilerlemeniz gerektiğini görebilirsiniz.
Önbellekleme sadece eklentiler ile yapılmayabilir. Bazı temalarda functions.php dosyasına ek olarak bir önbellek sistemi gelebiliyor. Bunu Türk yapımı bazı temalarda görebiliyoruz, neden böyle bir şey yapıyorlar anlamış değilim ancak böyle bir durum var. Biz ayrım yapmadan direk önbellek ile ilgili bilgimizi de verelim en iyisi.
Ön belleği temizlemez iseniz siteniz bellekteki arayüzü getireceğinden yaptığınız değişiklikler sitede etki etmeyecektir. Bu değişiklikler Woocommerce’deki fiyat değişiklikleri bile olabilir. Bu, ön bellek eklentinizde yaptığınız/standart gelen ayarlara bağlıdır. Sitelerinizde bir değişiklik yaptığınızda mutlaka ön belleğinizi temizleyin.
Sürekli sitenize girip takip ediyorsanız web tarayıcınız da sizi yanıltabilir. Şöyle ki, web tarayıcılar aynı verileri tekrar tekrar yükleyip her seferinde yavaş açılmaması için bazı verileri ön belleğine alır ve siteleri karşınıza daha hızlı getirir. Örnek vermek gerekirse, slider görsellerini tekrar tekrar indirmesi gerekmez. Ancak slider görsellerinden birini değiştirdiğinizde sayfayı yenilemeniz yetmeyecektir değişikliği görmek için. CTRL+F5 yaparsanız ön bellekten değil sıfırdan siteyi açar ve değişiklikleri görebilirsiniz.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Başka bir yazıda tekrar görüşmek dileği ile, kendinize iyi bakın!
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...
Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...
Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...
Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...
1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.
Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.
Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.