Bloğumda toplam 12 kategoride yazılmış 316 yazı ve 269 yorum var.

Kredi Kartı / Hesap Kartı İle Alışveriş Nasıl Yapılır? 3D Ödeme Nedir?

7 sene önce yazıldı, 33.255 kere okundu. 1

Merhaba arkadaşlar. Etrafımda genel olarak kredi kartı veya hesap kartı ile internet üzerinden online olarak alışveriş yapmak konusunda hep ön yargılarla karşılaşıyorum. Bunun sebebi ise, insanların bu konulara hakim olmadığı için korkularının olması. Bunun yanında, alışveriş yapmak isteyip de prosedürleri bilmeyenler var. Bir kaç adımla doğru bilgileri girip ödemeyi yapıp alışverişi tamamlamayı, siparişleri yönetmeyi, kartların üzerindeki bilgilerin nasıl kullanılacağını ve buna benzer bilgileri elimden geldiğince paylaşabilmek adına bu yazıyı hazırlamak istedim.

Öncelikle Neden Online Alışveriş?

Online alışveriş, dışarıya çıkıp herhangi bir ihtiyacımızı karşılayamayacağımız veya buna imkanımızın olmadığı durumlarda imdadımıza yetişen bir olay olmakla birlikte; aynı zamanda kalite / uygun fiyat karşılaştırması yapıp en iyi ürünü en iyi fiyata alabileceğimiz geniş bir pazara girmemizi de sağlıyor. Şöyle ki, küçük bir yerde yaşıyorsanız elektronik ürünleri biraz pahalıya alabilirsiniz. Ya da, bulunduğunuz yerde aradığınız ürünün adını bile bilmiyor olabilirler. Böyle durumlarda ihtiyacınız olan şeyler; bir kredi kartı / hesap kartı, hesabınızda para yoksa bir atm ve güvenilir bir alışveriş sitesi. Geriye kalan siparişi verip kargo ile size ulaşmasını beklemek.

Kapıda Ödeme Neden Tercih Etmeyelim ki?

Geçenlerde bir webmaster forumunda e-ticaret sitesi sahiplerinin bir kaç şikayetine rastladım. Adamlar belirli yerlerden mal alıp siteleri üzerinden müşterilerine satıyorlar kapıda ödeme yöntemi ile. Ancak işler öyle karmaşık hal almış ki, müşteri ürün gelince alacak mı almayacak mı, ne kadar zarar edeceğim gibi basit ama ciddi sorunlar meydana çıkıyor. Böyle olduğunda da, satıcılar müşterilere ön yargı ile yaklaşıp kapıda ödeme sistemlerine ek ücretler ekliyorlar. Yani özetle, normalde 20 TL + 6 TL kargo ücreti ile alabileceğiniz ürüne bir de +6 TL kapıda ödeme ücreti eklenebiliyor. Kapıda ödeme ücreti eklenmiyor olsa bile, hesabınızı kitabınızı online olarak yaparak daha çok tasarruf edebileceğinize de değineceğim birazdan. Yine de karar sizin. Ancak ödemesini yapmadan ürün içeriğini göremeyeceğinizi unutmayın bu ödeme yöntemi ile. ( Ürünü alın, ödemesini yapın, beğenmediniz ya da sorun çıktı, iade süreci veya değişim süreci ile uğraşın, o arada ek ücretleri zaten ödemiş olun, gibi. )

Parayı Online Mecralarda Tutmak Neden Daha Tasarruflu?

En basit örnek olarak bozuk para, para üstü gibi kavramları düşünüp cevabı kendiniz de bulabilirsiniz. Örneğin, ben cebimdeki bozuk paralardan sürekli kurtulmak isterim çünkü orda burda ses yapıyorlar, yük yapıyorlar. Arka cebe denk gelirse acı veriyor falan :) Peki hesaplarımızda tutsak, harcamaları online ya da pos makineleriyle yapsak, para üstleriyle uğraşmasak? Hatta bu ay ne kadar harcadım sorusuna daha net yanıtlar bulmak için Online Bankacılık gibi şeyler kullansak, nereye ne verdiğimizi ne zaman verdiğimizi net bir şekilde görebilsek? Sizce de daha mantıklı değil mi? :) Hadi bir el atın, yaygınlaşsın artık her yerde pos makineleri, işlem ücretleri istisnasız alınmasın hiç bir yerde. Çünkü küçük bir işletmeye gittiğinizde 10 liralık sigarayı kart ile alabilmek için 50 kuruş komisyon çekebiliyor ilginç esnaflar. Yine de, biraz daha orta veya büyük ölçekli yerlerde yapılan alışverişlerde böyle sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. Hatta ek puandır, indirimdir vesaire gibi kazançlar da sağlanabiliyor.

BENZER  We Transfer'i Tanıyalım

Kredi Kartına Bakış Açısı

Kredi kartları kesinlikle tehlikeli şeyler. Ben de geçmiş zamanlarda kredi kartları ile ilgili sıkıntı yaşamış biri olarak bunu net olarak söyleyebilirim. Ancak, etrafınızda da belki göreceğiniz üzere bu kredi kartı imkanını çok güzel bir şekilde değerlendirip iyi bir şekilde para döndüren insanları da görebiliyorsunuzdur. işin özü basit, kendi paranız gibi değil de ödemezseniz çok sıkıntı çıkaracak birinden aldığınız borç gibi harcarsanız ve en kısa sürelerde yerine o parayı koyarsanız, bir probleminiz olmayacaktır. Ekşide falan gördüğüm üzere; çoğu insan maaşlarını hesaplarından çekmiyorlar, harcamalarını kartları üzerinden yapıyorlar. Yetmediği yerde kredi kartlarını kullanıp, otomatik olarak maaşları yattığında kullandıkları kadarı kredi kartlarının borcuna kesiliyor ve vade farkı, faizli ödeme gibi şeylerle uğraşmıyorlar. Sadece ihtiyaçlarını gideriyorlar.

Hangi Sitelerden Alışveriş Yapılabilir? Neresi Güvenli ki?

Aslına bakarsanız, prosedürleri bildiğiniz sürece tüm alışveriş siteleri güvenlidir. Ancak, bazı internet sitelerinde birden fazla satıcı olabiliyor. Örneğin N11 gibi. N11 de girip insanlar kendi mağazalarını oluşturup ürünlerini satabiliyorlar. Söz konusu N11 olduğu için tüm haklarınız N11 tarafından korunuyor ancak, yine de “gerçekten istediğiniz ürün mü gelecek” ya da “tamam güvence altındayız ama iade ve değişim süreçleri ne kadar sıkıntılı geçer?” gibi sorularınız olacaktır, olmalıdır. Bu sebeple, tek bir satıcıya ait internet sitelerinde Google’da site ile ilgili şikayetleri aramanızda ve araştırmanızda fayda var. Eğer birden çok satıcılı ( N11, Sahibinden ) gibi sitelerden alışveriş yapacak iseniz bu satıcıları araştırmanız da gerekiyor. Çoğu platformda “Müşteri Yorumları” gibi alanlar mevcut. Bu alanları değerlendirmek, satıcıya verilen puanları değerlendirmek sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Etrafınızdan çok duymadığınız bir internet sitesinde her yerde aradığınızı ürünü bulduğunuz zamanlar olabilir. Böyle durumlarda eğer online olarak ödeme yapmayı düşünüyorsanız e-ticaret sitesinin sahibi olan firmayı ( firma değilse zaten unutun ) araştırmanız önerilir her yerde. Ancak unutulmaması gereken bir durum da şu ki; internet sitelerine online ödeme sistemi entegrasyonu yapılırken tek bir prosedür var. O da ödeme yöntemini internet sitelerine eklerken imzaladıkları sözleşmeler. Yani, arkaplanda bir firma o sözleşmeyi imzalayıp ödeme sistemini internet sitesinde aktif etmeli ki söz de o sistemi kullanarak ödeme yapabilesiniz, alışverişinizi tamamlayabilesiniz. Bunun önemi nedir peki? Önemi şudur, eğer araştırmalarınızı düzgün yaparsanız, ne yaptığınızı biliyorsanız, karşınızda iyi veya köyü kesinlikle bir muhatap bulacaksınız.

BENZER  Bilmeyenler İçin: Torrent Nedir?

Alışveriş yapacağınız internet sitelerinde online ödeme kullanıyor olmasanız bile dikkat edilmesi gereken başka bir etken de, SSL sertifikalarının olmasıdır. Bu sertifika, internet sitesine girilen bilgilerin şifrelenmesi görevini üstlenir. Bazı ödeme sistemleri, sertifika sahibi olmayan sitelere ödeme sistemlerinin entegrasyonunu vermezler. Bu da, sertifikası olan sitelerin daha güvenilir olduğunu gösterir.

Online Ödeme Aşaması Nasıl Tamamlanır?

1- Teslimat ve Fatura Adresiniz : Öncelikle teslimat adresinizi yani ürününüzün nereye kargolanacağını belirtmeniz gerekiyor. Ev adresinizi verebilirsiniz ancak sürekli evde değilseniz ya da kargoyu karşılayacak kimse olmayabilirse iş adresinizi verebilirsiniz. Ek olarak, kargo şubesinde beklemesini de talep edebilirsiniz. Bunu yapmak için sipariş verirken not olarak belirtebilir, adres kısmına direk kargoyu yazabilir veya ürünün kargoya çıkmasını takip edip ilgili kargo firmasını arayıp kargoda beklemesini istediğinizi belirtebilirsiniz. Fatura adresini de aynı şekilde doldurabilirsiniz.

2- Ödeme Yöntemi Seçin : Ödeme yöntemi olarak kredi kartı veya hesap kartı seçebilirsiniz. Eskiden bazı alışveriş sitelerinde hesap kartı ile ödeme yapmanıza izin vermiyordu ancak şuanda gördüğüm kadarıyla hesap kartınızı da kredi kartı gibi kullanabiliyorsunuz. ( Tıpkı markete gidip hesap kartınızla alışveriş yapar gibi. )

3- Kartınız Visa mı MasterCard mı? : Kartın üzerinde mutlaka bu iki logodan biri bulunur. Buna göre o bölümü doldurabilirsiniz. Ancak çoğu internet sitesinde bunu otomatik olarak algılayıp size bir seçim alanı bırakmıyorlar. Yine de karşılaşırsanız diye eklemek istedim.

4- Kart Numarası, Kartın Üzerindeki İsim, Son Kullanma Tarihi ve CCV Kodu : Bu bilgilerin tamamı kredi veya hesap kartınızın üzerinde bulunuyor. Kart numaranız kartın üzerinde en büyük puntolarla ( yazı boyutu ) verilmiş numaradır. Baştan sona hatasız yazmanız gerekir. Kartın üzerindeki isim de yine aynı şekilde kredi kartlarının üzerinde yazmaktadır. Ancak hesap kartlarında özellikle ilk çıkarttığınız hesap kartlarında üzerinde isim bulunmaz. Kart sahibinin ismi bu alan yazılır bu sebeple. Son kullanma tarihi de kartın üzerinde bulunur. CCV kodu ise, kartın arka tarafındaki şeridin üzerindedir genelde. Bu şeridin üzerindeki numaranın son üç hanesi CCV kodunuz oluyor. Bu alanı da buna göre doldurduktan sonra diğer aşamaya geçebilirsiniz.

BENZER  Eski Zihinler Yeni Üzüntülere Sebep

5- 3D Doğrulama : Bu sistem, kartınız ile alışveriş yaparken telefonunuza SMS gelmesini sağlıyor. Ödeme yaparken genelde zorunlu olarak 3D kullanmanız sağlanır ancak bazı internet sitelerinde 3D olmadan da ödeme yapabilirsiniz. Telefonunuzun ya da bankada kayıtlı hattınızın yanınızda olmaması durumlarında bu size kolaylık sağlıyor olsa da, yapılan işlemlerin itirazı konusunda sizlere sıkıntı çıkartacaktır. Bu sebeple ödemelerinizi olabildiğince 3D ile yapmanızı öneririm.

Bu adımları tamamlarken, sizi bankanın sayfasına yönlendirebilir ya da ufak bir pencere açıp telefonunuza gelen şifreyi belli bir süre içerisinde girmeniz istenebilir. Bunu da tammaladıktan sonra ödemeniz alınmış olacaktır.

Ödeme Alınamayan Durumlar, Hatalar Neler?

Kredi kartınızın ya da hesap kartınızın ödeme yapmanıza izin vermediği durumlar olabilir. Örneğin, kartınız internet kullanımına açılmamış olabilir. Ya da internet kullanım limiti az geliyor olabilir. Bu gibi durumlarda bankanızı 7/24 arayarak ( abartmıyorum, gecenin bir saatinde bile arayabilir işlem yaptırabilirsiniz ) bu sıkıntıları ortadan kaldırabilirsiniz.

Tabi bir de kredi kartınızda limit olmalı, hesap kartı kullanıyor iseniz de içerisinde yeterli miktarda para bulunmalı.

Bilginiz Olmadan Yapılan Alışverişlere Nasıl İtiraz Edebilirsiniz?

Bankanızı günün her saatinde arayarak konuyla ilgili bilgi verebilir, nereden ne zaman çekim yapılmış kontrolünü sağlamalarını isteyebilirsiniz. Unutmayın, çocuğunuzun sizden habersiz yaptığı ve bunu yaparken 3D ile telefonunuza gelen kodu girerek tamamladığı alışverişlere itiraz edemezsiniz. Bu sizin sorumluluğunuzdadır ve iade etmeniz tamamen alışveriş yapılan internet sitesinin insiyatifindedir. Çünkü insanlar bu işlerle uğraşırken belirli paralar harcıyorlar. Siz çocuğunuzu sizden habersiz işler yapacak şekilde yetiştirdiyseniz, kapınıza kadar gelen ürünü iade edemeyebilirsiniz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Umarım internette bu konularla ilgili araştırma yapan konuya çok yabancı arkadaşlara gerekli bilgileri basit bir şekilde aktarabilmişimdir. Soru sormak isterseniz yorum kısmını kullanabilirsiniz.

İyi günler dilerim!

Konuyla alakalı bir şeyler yazabilirsin.

MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm

Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...

1 sene önce. 55 0 Devam Et

Kahramanmaraş Depremi ve Düşüncelerim

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...

2 sene önce. 68 0 Devam Et

Asus ROG Strix G513IC 144Hz Dizüstü Bilgisayar ile Yaşadığım Problemler

Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...

2 sene önce. 100 0 Devam Et

Macbook Air 2017’yi Kimlere Tavsiye Edebilirim?

Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...

4 sene önce. 150 0 Devam Et

2021’e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...

4 sene önce. 132 0 Devam Et

Hakkımda

1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.

Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.

Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.