Bloğumda toplam 12 kategoride yazılmış 316 yazı ve 269 yorum var.

WordPress Tema Yapmak & Düzenlemek Hakkında

11 sene önce yazıldı, 1.513 kere okundu. 0

Merhabalar. WordPress‘i daha önce tanıtmıştım bloğumda. Zaten bilmeyen nadir kişiler vardır benim bloğuma giren. Bu yazımda da bu WordPress scripti için tema hazırlarken kullanabileceğiniz bir iki kodu vereceğim. Daha doğrusu bir iki örnek verip, internette bu kodlara ulaşabilmeniz için de biraz mantık yürütmeniz için fikir vereceğim.

Bildiğiniz üzere, WordPress’in olayı, temalarda bitiyor. Temaya ne eklerseniz, nasıl kodlarsanız, siteniz öyle çalışıyor. Yani en önemli olay temadır. Hatta şöyle ki, eklentilere bile gerek kalmıyor bazen. Temamıza istediğimiz kodları ekliyoruz, hem işlemciden yırtıyoruz, hem de istediğimiz gibi oluyor. Eklentiler çakışacak mı, öyle mi böyle mi diye düşünmüyoruz.

İlk olarak en gerekli kodlarımızdan bahsedelim. WordPress temalarımıza baktığımızda header.php, sidebar.php gibi bir çok php sayfa ile karşılaşırız. Bunun sebebi, tek bir html sayfasının parçalara ayrılmış olmasıdır. Bizi sebebi değil, amacı ilgilendiriyor tabi ki. O da şu; atıyorum eğer üst menüde bir değişiklik yapacaksınız. Değişiklik link ekleme çıkarma değil tabiki. Mesela tüm sayfaları listeletiyorsunuz, ama kafanıza esti veya öyle gerekti, sadece belirli sayfaları yayınlayacaksınız artık menüde. Eğer tek bir sayfada birleşseydi bütün bu kodlar, yazı gösterme sayfasını, sayfa gösterme sayfasını, kategorilerin listelendiği sayfayı vesaire tek tek düzenlemeniz gerekecekti. Ama temamızı header.php, sidebar.php gibi ayırdığımız zaman, diğer tüm sayfalarda üst menü ve diğer üst tarafı çağırmak için header.php yi çağırıyoruz. Böylelikle tek dosyayı değiştirdiğimizde diğer tüm yerlerde de bu değişiklik aktif oluyor.

Temamızı nasıl parçalayacağız?

Gayet basit olsa da, basit olduğu kadar önemli bir konudur aslında bu. Çünkü parçalara ayırırken kullandığımız mantık, sitemizin açık olduğu zaman boyunca bizi etkileyecektir. Genel olarak mantığından bahsedeyim. İnternetten edindiğiniz bir temaya baktığınızda standart olarak bir kaç parçaya ayrıldığını göreceksiniz. İndex.php, header.php, sidebar.php, footer.php. 

BENZER  Wordpress Otomatik Linkler

İndex.php, sitemize girdiğimizde ilk gelen sayfayı gösterecek tema dosyamızdır. Header.php ise temanın temelidir diyebiliriz. Html olarak hazırladığımız bir tasarımı temaya dönüştürdüğümüzde tasarım ve kodlama olarak tüm özellikleri belirttiğimiz head html tagini ve sitenin neresine girersek girelim gözükecek olack sitenin üst kısmını yani genel tabiriyle header’i barındıran tema parçamızdır header.php. Sidebar.php ise yan menümüzdür. Eğer yan menü yoksa kullanılmaz. Son olarak da footer.php parçası da sitenin en alt kısmını barındırır. index.php hariç, diğer saydıklarımız index.php gibi diğer sayfalarda gözükür.

Bunların dışında temanın çalışabilmesi için bazı sayfalar da gereklidir. Mesela wordpress sayfalarımızı gösterecek olan page.php. Ya da yazılarımızı gösterecek olan single.php.

Bazı ufak kodlar yukarıda anlattığım parçaları sayfalarda çağırmak için kullanılır. Özelleştirilebilir kodlardır. WordPress.org’dan veya google dan aratabilirsiniz eğer özel olarak bir parça hazırladıysanız ve sayfaya çağırmak istiyorsanız. Anahtar kelimeler: ” get template part wordpress “

Bu konuları daha sonra daha fazla ayrıntı ile anlatacağım. Şimdilik bu kadar bilgi yeter bu konuda. Yazımızın amacına gelecek olursak eğer, wordpress ile parçaları veya bazı şeyleri çekmek için kullandığımız kodlardan bahsedebiliriz.

Eklentilerim Düzgün Çalışmıyor, .js Dosyalarını ve Style’ları Görmüyor?

Bu konu aylar önce benim canımı sıkmıştı. Bu arada, böyle uzun uzun anlattığıma bakmayın, ben de çok çok uzun zamandır tema kodlayan biri değilim. Bir iki senedir ara ara çalışıyorum ama bu aralar yoğunlaştım biraz. Amacım ” bak biliyorum da anlatıyorum ” demek değil, bildiklerimi paylaşmak, paylaşırken biraz daha öğrenmek. :)

Neyse konumuza dönelim, bir eklenti aktif ettiniz fakat javascript dosyalarını, stil kodlarını ve eklentinin gerekli gördüğü stil dosyalarını çekmiyor. Hal böyle olunca da örneğin resim galerisi eklentiniz istediğiniz gibi çalışmıyor, orası burası kayıyor, oynuyor. Tıklayınca lightbox açılmıyor vesaire. Aslında bu sorun internetten edindiğiniz temalarda pek karşınıza çıkmaz çünkü çoğu tema eklentiler göz önünde bulundurularak yazılıyor. Ancak kendi temanızı yazarken bazı şeylere dikkat etmelisiniz ki böyle sorunlarla karşılaşmayasınız.

BENZER  A. Custom Fields Eklentisindeki Özel Alanları Otomatik Listelemek

Bildiğiniz gibi, header.php de head tagleri arasına stil dosyamızı nereden çekeceğini javascript dosyalarımızı nereden çekeceğini falan belirtiyoruz. Ancak sonradan bir eklenti kurduğumuzda o eklentiyi temamızda çalıştırabilmemiz için onun javascript dosyalarının da buradan belirtilip çekilmesi gerektiğini unutuyoruz. Peki diğer temalarda her eklenti kurulumundan sonra neden elle bu kodlar tekrardan girilmiyor? diyebilirsiniz. Çünkü bu olayın çözümü oldukça basit zaten.

Wordpress’in bize sunduğu en güzel şey, bazı kısa kodlar sayesinde bazı işleri wordpress’e bırakabilmemiz. Aşağıdaki kodu head tagleri arasındaki < /title> kodundan sonra gelen stil dosyalarımızı çektiğimiz kodlardan önce veya sonra bir yere yazdığınız zaman, herhangi bir eklenti kurulduğunda otomatik bir şekilde o eklentiyi temanızda aktif hale getiriyor.

<?php wp_head(); ?>

Bir Kaç Ivır Zıvır

Ivır zıvır dediğime bakmayın, sitemizi kullanışlı hale getirmek için kullanılan kodlardan bahsedeceğim. Döngü kodlarından falan bahsetmiyorum tabi, o kodlamanın mantığını daha sonra anlatacağım bildiğim kadarıyla. Şimdi hali hazirda bir temada kullanabileceğiniz veya temayı kendinize göre düzenlerken kullanabileceğiniz bir kaç koddan bahsedeceğim.

Yazı veya sayfa içeriği çekmek için;

[code]<?php the_content(); ?>[/code]

kodunu kullanabilirsiniz. Bazı temalarda karmaşık kodlar kullanılmış olabilir ve bu sizin faydanıza değil zararınıza olabilir. Örneğin limit post eklentisi kullanacaksınız ve içeriği çeken kodunuz zaten kısıtlayarak çekiyor içeriği. Böylece bir karışıklık olacak veya fazladan bir işlem yaptırdığınız için işlemciyi yoracaktır.

Bazı sitelerde, örneğin köy dernek veya haber sitelerinde bu günün tarihini göstermek istiyor olabilirsiniz. Bunun için de ufak bir kod işinizi görecektir.

[code]<?php echo date(‘j.n.Y’); ?>[/code]

Temanızda yazının veya sayfanızın yayınlandığı tarihi belirtmek isteyebilirsiniz. Bu işe yarayan bir kaç tane kod var ve hepsi de farklı bir formatta tarih gösteriyor. Ben bir tanesini belirteceğim ve diğerlerini ayrıntılı bir şekilde görebileceğiniz bir link vereceğim.

BENZER  Ufak Bir Wordpress Tema Paneli Yapalım

“13 Ağustos 2012″  şeklinde göstermek için ekleyeceğiniz kod:

[code]<?php the_time(‘j F Y ‘) ?>[/code]

Tarihlerle alakalı kullanabileceğiniz tüm kodcukları ayrıntılı anlatmış arkadaş. Buyrun bu da linki;

http://www.ismailbayram.net/wordpress-yazinin-tarihini-goruntulemeayrintili/

Yazıya link vermek için kullanabileceğiniz bir kod, yani döngü içinde kullandığınızda o yazının direk linkine gider.

[code]<?php the_permalink(); ?>[/code]

Bu tarz bir sürü koda ihtiyacınız olacaktır eğer bir temayı düzenlemeye veya yeni bir tema yazmaya çalışıyorsanız. Unutmayın, tüm basit kodlar bir gün illaki işinize yarayacaktır.

Bu tarz kodlara ihtiyaç olduğunda internetten nasıl bulacağınıza dair bir kaç fikir vereyim. Örneğin döngü kodunu arıyorsunuz, nasıl kullanılacağını da bilmiyorsunuz. Google amcamıza sormamız gereken tek soru şudur; ” wordpress loop codes ” .

Ya da özel alan kullanımı hakkında bilgi lazım ve örnek kodlar lazım. ( tabi önce özel alan mantığını çözmelisiniz. ) Özel alandaki bir değeri çekmeye yarayan kodu bulmak için anahtar kelimelerimiz; ” wordpress custom fields ” .

Gördüğünüz gibi genel olarak ingilizce kullanmamız gerekecek. Türkçe bir sürü kaynak var tabiki ama en kısa yoldan ve özellikle belirtmek istiyorum, en reklamsız sitelerden bilgi almanız, sizi hızlandırır ve mantığı daha çabuk anlarsınız.

***

Daha sonra hazırlayacağım bir makalede belli başkı bir iki konu hakkında yine böyle uzun uzadıya bildiklerimi buradan aktaracağım. Ama bu yazıdan farkı, tamamen açık ve belirli konulara yönelmiş olması olacak. Bu yazıyı başlangıç olarak algılayabilirsiniz. Bir iki fikir verdiyse sizlere, ne mutlu.

Görüşmek üzere!

Konuyla alakalı bir şeyler yazabilirsin.

MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm

Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...

1 sene önce. 55 0 Devam Et

Kahramanmaraş Depremi ve Düşüncelerim

Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...

2 sene önce. 69 0 Devam Et

Asus ROG Strix G513IC 144Hz Dizüstü Bilgisayar ile Yaşadığım Problemler

Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...

2 sene önce. 101 0 Devam Et

Macbook Air 2017’yi Kimlere Tavsiye Edebilirim?

Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...

4 sene önce. 150 0 Devam Et

2021’e Girerken Hayata Dair Genel Bir Değerlendirme Yapalım

Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...

4 sene önce. 132 0 Devam Et

Hakkımda

1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.

Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.

Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.