MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhabalar arkadaşlar. WordPress ile haşır neşir olup da Contact Form 7 eklentisini kullanmayan çok nadirdir. Sizin de bildiğiniz üzere uzun zamandır yayında olan bu eklenti gün geçtikçe kendini geliştiriyor ve daha stabil ve daha kullanışlı oluyor. Son güncellemelerden birinde gelen yeni özellik ise Google reCAPTCHA doğrulamasını basit bir şekilde formlarınıza ekleyebilmeniz için getirilen bütünleştirme bölümü. Şimdi bu konuyu biraz irdeleyeceğiz ve nasıl kullanacağımızı göreceğiz.
Google reCAPTCHA, form gönderilirken formu doldurup gönder denildiğinde bunu yapanın reel bir kişi yani spam olmadığını doğrulamak için geliştirilmiş gayet güzel çalışan bir captcha sistemidir. Bu sistemi kullanmak için genellikle bazı API’lar vesaire kullanılır ancak CF7 bunu bizim için oldukça basitleştirmiş ve bütünleştirme sayfasında Google’dan alacağınız API’ı girip direk aktif edebilmenizi sağlamış.
1- Öncelikle Contact Form 7 eklentisini kurup bir form oluşturuyoruz.
2- Daha sonra https://www.google.com/recaptcha/intro/index.html adresine giriyoruz ve Get reCAPTCHA butonuna tıklıyoruz.
3- Gelen sayfada aşağıda Register a new site bölümünde bir başlık ve domains kısmına sitemizin adresini yazıyoruz ve Register diyoruz.
4- Site Key ve Secret Key‘in de bulunduğu anahtarlarımızı gösteren sayfa açılıyor ve Site Key ve Secret Key‘i not alıyoruz.
5- Sitemizin yönetici panelinde İletişim > Bütünleştirme bölümüne giriyoruz ve Yapılandırma Anahtarı butonuna tıklıyoruz.
6- Gelen sayfada Site Anahtarı bölümüne Site Key isimli anahtarı, Gizli Anahtar bölümüne Secret Key isimli anahtarı yazıyoruz ve Kaydet butonuna tıklıyoruz.
7- Oluşturduğumuz formu düzenlediğimiz ekrana geliyoruz ve form içerisinde eklediğimiz alana reCAPTCHA butonuna tıklayarak doğrulama sistemini dahil ediyoruz. Tıkladığımızda önümüze bir kaç seçenek geliyor, hiç bir ayar yapmadan eklersek standart renklerde ve standart boyutlarda doğrulama bölümü formumuza eklenmiş oluyor.
8- Formumuzu kaydediyoruz.
* Google reCAPTCHA anahtarlarını alabilmek için Google hesabınız ile giriş yapmış olmanız gerekiyor.
Şöyle ki, diğer doğrulama sistemlerine göre daha basit bir şekilde işlem yürüyor. Yani sadece kullanıcı bir tıklama yapıyor ve kendisinin bir bot olmadığını kanıtlıyor. Daha ilkel sistemlerde bu olayı resimdeki karakterleri alana elle yazdırma veya işlem sonucu sorma gibi basit ve çözülebilir doğrulamalar ile yapılıyor. Bu hem kullanıcıyı yoruyor, hem de dediğim gibi kırılabiliyor.
Daha güvenli ve daha basit bir şekilde spam form gönderiminin önüne geçmiş oluyoruz böylelikle.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bol WordPress’li günler dilerim.
Tekrar görüşmek üzere!
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...
Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...
Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...
Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...
1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.
Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.
Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.