MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhabalar arkadaşlar. Uzun zamandır bloğuma doğru düzgün yazı yazamıyorum. Yeni arayüzü aylar önce tasarladım, kodlamasının bir kısmına kadar geldim falan ama onu aktif edecek zaman ve psikolojik rahatlığı uzun zamandır bulamadım. Her neyse. Takip eden, yazılarımdan faydalanan ve yorumlarla sorular yönelten herkese teşekkür ederim.
Konumuza dönecek olursak, geçenlerde kafa dağıtmak için ShiftDelete gibi sitelerde gezinirken Vivaldi ile karşılaştım. İsmi çok manidar.. Bundan tam 2 buçuk sene öncelerinde Vivaldi Bar’da sahnelerimiz olurdu. Güzel günlerdi. Bar konserlerinden ziyade, o zamanlar yaşadığım bir çok güzel şey vardı falan. Neyse, sırf bunun verdiği duygusal gazla girip bi bakayım dedim ve haberi okudum.
Chromium çekirdeğe sahip Vivaldi, bilgisayarıma kurduğum günden 2 gün önce final sürümü yayınlanmış olmasına rağmen, gayet rahat ve güzel görünen bir tarayıcı diyebilirim. Bizim gibi insanların eli ayağı olan tarayıcılar, aynı zamanda hayata baktığımız penceredir bir nevi. Bu yüzden görselliği, verdiği ferahlık ve farklılıklar önemlidir. Yapımcıları arasında Opera’da görev yapmış bir şahıs da vardı yanlış hatırlmaıyorsam. Açıkcası teknik anlamda çok araştırmadım, kendi kullanımım önemli çünkü benim gözlemlerimde.
Tarayıcıda bir çok özellik var. Firefox Developer Edition kullanıcısıyım ve genel kullanımların için de Chrome kullanıyordum. Artık Vivaldi tarayıcısını genel kullanımlarım için seçmiş bulunmaktayım. İçerisindeki özelliklerden en çok ön plana çıkan bir kaç tanesine değineyim.
Web Panelleri
Herhangi bir web sayfasını web panellerine eklerseniz, sekme açmadan, sol veya sağ tarafta ufak bir şekilde o web sayfasına erişim sağlayabiliyorsunuz. Paneli kapatsanız dahil o web sitesi aktif olmaya devam ediyor. Örnek veriyorum, Youtube’ü eklediniz, bir şarkı açtınız ve web panelini kapattınız. Şarkı çalmaya devam eder, değiştirmek isterseniz de paneli açıp istediğiniz şarkıyı açıp geri kapatabilir veya otomatik oynatmayı aktif edip kendi halinde takılmasını sağlayabilirsiniz. Youtube’den ziyade, ben şirkette kullandığımız portalı, sosyal medya hesaplarımı ve Whatsapp’ın web sürümünü ekledim. Çok pratik oluyor.
Sekme Gruplandırma
Tarayıcınızda sekmeler alıp başını gidiyorsa bu özellik işinize oldukça yarayacaktır. Aynı web sayfasında birden çok sekme açıksa onları üst üste getirip gruplandırabilir, rahat bir şekilde aralarında gezinebilirsiniz. Aynı zamanda sekmelerinizi ekrana döşeyebilirsiniz.
Notlar
Vivaldi’de sol panelin içerisinde notlar bölümü de var. İnternet sitesinden bir metni seçip notlara ekle diyebiliyorsunuz ya da elle zaten notlarınızı girebiliyorsunuz. Sol tarafta sürekli aktif olan notlar, pratik bir kullanım sunuyor elbette. Bu özelliklerin tümünün de ilerleyen zamanlarda daha fazla geliştirileceğinden emin olabilirsiniz. Kendi sitelerinde sürekli öneri bildirim vesaire alıyorlar kullanıcılardan.
Chrome Uzantılarını Destekliyor
Chromium çekirdeğine sahip olduğu için,Chrome’da kullandığınız eklentileri ( mesela ben Adblock Plus ekledim direk ) kullanmanıza olanak sağlıyor. Yeni bir tarayıcı olduğu, final sürümün daha geçenlerde çıktığı için, bazı eklentileriniz çalışmayabilir, çalışmayn eklentileri bildirirseniz bir çözümünü bulabilirler.
Velhasıl, önerdiğim bir tarayıcıdır. Geliştirilmesinde rol almak isteyenler türkiye sitelerinden veya kendi sitelerinden iletişime, etkileşime geçebilirler. Artık bir vivaldi kullanıcısıyım, umarım yakın zamanda daha profesyonel ve stail bir tarayıcı olacak ve kullanıcı girişi meselesi ile tüm cihazlarımızda aynı profille bağlanıp senkronize olabileceğiz.
Başka bir yazımda görüşmek üzere,
Kendinize iyi bakın :)
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...
Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...
Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...
Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...
1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.
Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.
Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.