MacBook Pro M2 13” İle İkinci Günüm
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhabalar arkadaşlar. Az önce dropbox ile wordpress tam yedek almaya bir yazımda değindim. Sonrasında da diğer yollarla nasıl yedek alınır ve bu yedekler nasıl tekrar geri yüklenir sorularına cevap niteliğinde bir yazı hazırlarsam faydalı olur diye düşündüm. Öncelikle yedek almanın önemine değinelim biraz.
Şöyle ki, internet sitelerimiz bir nevi “Allah’a emanet” yayındalar. İster Facebook’un sahip olduğu sunucuya sahip olun isterseniz de kendi evinizdeki bilgisayarınızda host edin, yine de tehlike tehlikedir. Sunucuya sızan zararlı yazılım dosyalarınıza zarar verebilir, hosting süreniz bitmiştir size bildirilmeden hesabınız kapatılmıştır, zararlı kişiler sitenize müdahale etmiştir vesaire vesaire bir sürü sıkıntı başınıza gelebilir. Ancak temiz bir güncel yedeğiniz varsa hiç bir şeyden korkmazsınız. Çünkü tek kaybınız minimum düzeyde içerik kaybı ve harcayacağınız ufak bir efor olacaktır.
Şimdi gelelim yedek almaya ve o yedeği geri yüklemeye. Şunu söylemeliyim ki, bu yazımda sadece cPanel kullanıcıları için yedek almayı ve geri yüklemeyi anlatacağım. Zaten genel olarak kullanılan panel cPanel olduğu için zaten baya geniş bir kitleye hitap edeceğim bir gerçek. Ancak diğer panelleri kullanan arkadaşlar da bu yazıyı okuyup mantığı anlayarak kendi panellerinde bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Çünkü WordPress php dilinde kodlanmış bir script olduğundan, belli kriterlerde çalışır ve bunlardan en önemlisi de Mysql ile çalışmasıdır.
cPanel üzerinden yedek almak sandığınız kadar zor bir olay değildir. Panelimize giriş yaptıktan sonra Files ( Dosyalar ) bölümündeki Backup Wizar ( Yedekleme Sihirbazı ) butonuna tıkladığımızda karşımıza bir sihirbaz gelir. Bu sihirbaz sayesinde kolaylıkla tam yedeğimizi alabiliriz. Tek yapmamız gereken açılan sayfadaki Backup ( Yedekle ) tuşuna basmak olacaktır. Yedek indirilmeye hazır olduğunda verdiğiniz mail adresine bildirim maili gelir. Yedekleme sayfasında yedeğinizi görürsünüz ve tek tıklama ile indirmeye başlarsınız.
Dropbox İle Yedek Almak hakkında yazdığım yazıyı okuyabilirsiniz. cPanel ile yedek almak istemiyorsanız veya ftp deki tüm dosyaları değil de sadece wordpress’inizi yedeklemek istiyorsanız size iyi bir alternatif olabilir.
Elle Yedek Almak:
cPanelimizin bize sunduğu sihirbaz ile değil de, elle yedek almak istersek de işimiz o kadar zor değil. Gerekli dosyaları ftp yazılımınız veya cPanel’deki dosya yöneticisi aracılığı ile bilgisayarımıza indirerek ilk adımı tamamlamış oluruz çoktan. Daha sonra da PhpMyAdmin’e giriş yapıp veritabanımızı dışarı aktar dediğimizde veritabanı yedeğimizi de bilgisayarımıza indirmiş oluruz. Böylelikle full yedeğimizi elle almış oluruz.
Herhangi bir şekilde aldığınız yedeğinizi geri yüklemeniz gerekebilir. Umarım sitenizin başına bir sıkıntı gelmez ve yedeği geri yüklemek zorunda kalmazsınız ancak, ola ki lazım olursa diye ( ki olacaktır ) anlatayım.
Not: Yedekleme ve geri yükleme işlemlerinizi sadece sitenizi eski haline çevirmek için değil, başka işleriniz için de kullanabilirsiniz. Örneğin aynı sitenin bir de ingilizce versiyonunu yapmak istiyorsunuz ve bu ingilizce dili için ayrı bir wordpress hazırlayacaksınız ancak tasarımı vesaire aynı olacak. Bunun için ana dizindeki wordpress’i yedekleyip /en klasörüne geri yüklediğinizde siteniz ana dizindeki gibi çalışacaktır ve işiniz görülmüş olur.
Not 2: Geri yükleme işlemlerini en baştan, yani sıfırdan veritabanı oluşturup var olan veritabanını ve tüm dosyaları tekrardan yüklemek dahil olarak anlatacağım ki kafanızda tamamen otursun.
Yedeğimizi iki parçaya ayıralım. Bu parçalar ftp de olması gereken dosyalarımız ve veritabanımız olsun. Öncelikle tüm dosyalarımızı ftp den geri yüklemeliyiz. cPanel kullanıyorsanız eğer size önerim ftp den yüklenecek dosyaları zipleyip panelden atmanız. Daha sonra extract edebilirsiniz. Bu sayede upload sürenizden kısmış olacaksınız ve dosyalarınız laglara vesaire takılmadan sıkıntısız ve eksiksiz upload edilmiş olacak. Eğer yedeğiniz cpaneldeki dosya yöneticinizde zaten varsa, oradan da direk çıkartabilirsiniz.
Sıra veritabanımızda. Tümden sitemizi kaybetmişiz gibi düşünerek anlatıyorum ve bu yüzden bir veritabanı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için yine cPanel’e giriyoruz ve bildiğimiz gibi bir veritabanı oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz veritabanımızın ismi ve diğer bilgileri yedeğini aldığımız veritabanı ile uyuşmak zorunda değil. Önemli olan veritabanının içeriğidir.
Veritabanımızı oluşturduktan sonra phpmyadmin üzerinden veritabanına girip, .sql dosyamızı içe aktarıyoruz. .sql dosyamız yedek dosyamızın içerisindedir mutlaka. Arama kısmına .sql yazarsanız karşınıza gelir. Veritabanımızı da içeri aktardıktan sonra geriye sadece bir kaç adım daha kalıyor.
Sıradaki adım veritabanını sitemize bağlamak. Bunun içinde yedeğimizin ana dizininde bulunan wp-config.php dosyasına müdahale etmemiz gerekiyor. Veritabanınız eskisi ile aynı isme ve şifreye sahipse bunu yapmanıza gerek yok. Ama farklı isim ve şifre girdiyseniz burayı ayarlamalısınız.
İşte tüm işlemler bu kadar. Yazı uzun gibi görünebilir ancak yapılacak işlemler gayet kısa ve basit işlemlerdir gördüğünüz gibi. Sorularınız olursa yorum bölümünden yazabilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek üzere diyip bitirelim. Sağlıcakla kalın :)
Merhabalar! Instagram kullanıcı adımı değiştirdikten sonra artık şu blog işine bi el atayım istedim ve yeniden...
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir bir şeyler yazmıyordum, zaten çok nadiren girip bir şeyler yazıp çıkıyorum an...
Öncelikle herkese merhaba! Çok uzun bir süredir bloğum aktif değildi ve artık bişeyler yazmak çizmek için tekra...
Bir süredir sık sık Macbook Air’i proje işlerinde ve sunumlarda kullanıyorum. Sizlere bu yazımda 2017 model ...
Merhabalar yeniden! Hemen her yazıya başlarken söylediğim gibi; epeydir bir şeyler yazamıyorum ama yeniden bir şe...
1994'ün Haziran'ında Beyşehir/Konya'da dünyaya gelmişim. O zamanlar, gerek tombikliğim gerek yeşil gözlülüğüm sebebiyle gören herkes tarafından el üzerinde ( hatta defalarca havaya atılıp tutulma gibi ) tutulmuşum.
Bebekliğim Konya'da bir köyde, çocukluğum İstanbul'da geçti. İstanbul'da başladığım iş hayatına doğduğum yer, Beyşehir'de devam ediyorum.
Uzun yıllar çeşitli firmalarda çalıştıktan sonra 2017’den beri kendi yazılım ve reklam şirketimi kurdum. Geliştirmeye ve değiştirmeye devam ediyoruz.